Egyéb kategória,  Hasznos tippek

Stresszes kutyák

Hogyan maradjanak nyugodtak kedvenceink, amíg távol vagyunk otthonról?

Az elmúlt évben az emberek többsége rengeteg időt töltött otthon, és sokan ragadták meg az alkalmat, és egy kiskedvenccel gyarapították a családjukat.

A járvány kezdete óta az Egyesült Királyságban mintegy 3,2 millió háztartásban lett új házikedvenc, ebből kb. 57% kutyus és 38% macska.

A gazdik számának a hirtelen növekedése az állatok jóléte szempontjából nem biztos, hogy kedvező. Mivel sok kiskutya a pandémia ideje alatt bezárva élt, ezért a kulcsfontosságú szociális kapcsolatokat és megfelelő tréninget nem tudták a gazdik biztosítani számukra. Ez pedig összefügg a stressz kiváltotta viselkedési problémákkal, az idegességtől kezdve a félelem alapú agresszióig. Ezek azonban nem csupán az új kedvenceknél, hanem a meglévő kutyusoknál is előfordul, hiszen ők sem tudtak annyi időt eltölteni a társaikkal, illetve kevesebb látogató érkezett az otthonukba is.

Mindezek tehát jelentős változást okoztak a kutyák viselkedésében. 57%-al nőtt az esetek száma, amikor morogtak, haraptak, vagy csíptek, amikor a gyerekek közelítettek feléjük, valamint 48 és 40%-al emelkedett a keresések száma a „kutyaugatás” és a „kutyaharapás” kifejezésekre a Google keresések alapján, amiből arra következtethetünk, hogy a lezárások idején bizony problémák adódtak a kutyatartók körében.

Rengeteg féle stresszhatás létezik: fizikai bántalom, mint a ragadozók, ismeretlen környezet, és ezeket a járvány miatti lezárások erősítik. És ez nem csupán a kutyákra és a macskákra vonatkozik, hanem a madaraknál, a birkáknál és a lovaknál is megfigyelhető.

Stresszes a kutyusod?

A stressz jelei olykor egyértelműek: destruktív viselkedés, ugatás, azonban számos apró jelét is észrevehetjük az idegességnek, mint pl. zihálás, nyáladzás, jövés-menés, folyamatosan az ajtót, ablakot lesik, illetve rágcsálják magukat.

A lezárások sajnos hosszútávon hatással lehetnek arra, hogy a kutyusok hogyan viselik az egyedül töltött órákat otthon. Azok, akik korábban szeparációs szorongásban szenvedtek, még rosszabbul viselhetik, amennyiben visszatérünk a megszokott rutinhoz és magukra maradnak otthon. Ezen kívül a többi kutyusokkal, és legfőképp a kiskutyákkal sem lesz egyszerű, hiszen hozzászoktak a folyamatos társasághoz.

A tavalyi évben végzett felmérések szerint a kutyagazdik 82%-a beismerte, hogy a kedvence sír, vonyít, amikor a háztartás egyik tagja éppen elfoglalt valami mással. A beszámolók alapján 41%-ot növekedett az, hogy mennyire rámenősek, tapadósak a kutyusok (folyamatosan követik a gazdit a házban). Mindezekből kifolyólag pedig nő a szeparációs szorongás veszélye, lehetősége.

Tippek

A jó hír pedig az, hogy még nem késő felkészíteni a kedvencünket a lezárások végére, és megtanítani neki az alapvető készségeket, hogy egészségesen kezelje az új szituációkat.

Amennyiben több időt kezdünk tölteni házon kívül, ne felejtsük el, hogy a rutin megváltozása stresszt okozhat a kutyusnál, ezért érdemes előzetes óvintézkedéseket tenni, hogy a jövőbeli problémákat kiküszöböljük.

Ha a kutyánk korábban is maradt már egyedül hosszabb ideig, győződjünk meg róla, hogy nem felejtette el ezt még abban az időszakban, amíg otthon vagyunk. Hagyjuk rövidebb ideig egyedül a házban és figyeljük meg, hogyan viselkedik. Ezt követően meghosszabbíthatjuk az időt, és próbáljuk mindig valami pozitív dologgal összekötni, amikor megérkezünk, pl. egy kis kényeztetéssel. Amennyiben bármilyen kis idegességet, szorongást tapasztalunk, rövidítsük ismét az időt, amíg egyedül van. Abban az esetben, ha kifejezetten szeparációs szorongást észlelünk (ugatás, bepiszkítás, rombolás), a legjobb, ha az állatorvoshoz fordulunk.

A „gyors megoldásokat” inkább hanyagoljuk, mint az ugatás elleni nyakörvet, vagy a büntetést, ugyanis ezek inkább súlyosbítják a problémát és hosszabb távon nehezebb lesz a kezelése.

Türelem és kitartás szükséges ahhoz, hogy a kedvencünk nyugodt maradjon, amikor távol van tőlünk, főleg azon ebek számára, akik a járvány alatt kerültek a házhoz. Megéri az erőfeszítés, hogy megtanítsuk nekik, hogy egyedül lenni nem szörnyű dolog, és ezzel komolyabb problémákat előzhetünk meg.

Forrás: thebark.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.