Egyéb,  Hasznos tippek

Miért tüsszögnek a kutyusok, és mit tegyünk, ha nem tudják abbahagyni?

A kutyák orra, szaglóképessége a szuper erejük, hiszen a világot elsősorban a nózijuk segítségével fedezik fel, ezért nem nagy meglepetés, hogy hozzánk hasonlóan ők is néha prüszkölnek. Az alkalomszerű, véletlen tüsszentéssel nincs is semmi gond, hiszen gyakori, hogy ők is olyan irritáló dolgokkal találkoznak, mint a pollen, vagy a háztartási eszközök, parfüm, passzív dohányzás, vagy egyszerűen az orrukba megy a víz úszás, fürdetés közben. Ezen kívül a kiskedvenceink gyakran akkor is tüsszentenek, ha éppen játszanak, vagy valamiért izgatottak. Akadnak azonban olyan esetek is, amelyre jobban oda kell figyelnünk, mert esetleg kezelésre is szorulhatnak. Íme hát a leggyakoribb okok, amiért a kutyusok tüsszentenek.

Növények
A legtöbb esetben a tüsszentést az orrjáratba jutó valamilyen irritáló anyag okozza, és ezáltal akar a test megválni a nemkívánatos dologtól. Amennyiben ez egy kis levélke, vagy frissen nyírt fű, esetleg valamilyen kisebb tárgy, amit szaglászás közben szippantott be a kutyus, akkor egy-két prüszkölés elég is, hogy megszabaduljon tőle.
Azonban egyes növények, például a rókafarok, vagy más szúrós füvek, pár perces erős tüsszögést is okozhatnak. Amikor a kutyusok abbahagyják a prüszkölést, már azt gondolnánk, hogy ennyi volt, de sok esetben, ez nem igaz, mivel gyakran a növény az orrüregbe is feljut. Az orrlyuknál ekkor egy kis csöpp vért láthatunk, ami jelezheti, hogy a toklász valóban bejutott az orrjáratba.
Ha ez megtörténne, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy hazamegyünk és figyeljük a kutyust. Sajnos az otthoni környezet nem alkalmas arra, hogy megállapítsuk, hogy valóban toklászról van-e szó, ezért ha már erős a gyanú, a legjobb, ha az állatorvoshoz fordulunk minél hamarabb.

zserboka-tusszog-kohog

Allergiák
Hozzánk hasonlóan a kutyusokat is gyötörheti a szezonális allergia. Növények, vagy fűfélék, poratka, és bizonyos háztartási kemikáliák a leggyakoribb kiváltói a tüsszentést okozó allergiának. Amit még érdemes tudni, hogy az allergiában szenvedő kutyusok hajlamosabbak a bőr- és fülfertőzésekre. Ebben az esetben is az a legjobb, ha konzultálunk az állatorvossal, hogy mi a legjobb kezelés az eb számára.

Orr- és légzőrendszeri fertőzések
A gyakori tüsszentés vírus, baktérium, vagy gomba okozta fertőzés tünete is lehet. A bordetella a baktériumok egy olyan törzse, amely a kennel köhögést okozza, valamint a prüszkölést. Az aspergillózis az aspergillus gomba belégzése okozta orrüregi fertőzés, amely tulajdonképpen mindenhol megtalálható. Más belélegzett gombák, mint a cryptococcus vagy a blastomycosis, szintén hatással vannak az ebek légzőrendszerére, és tüsszögést okoznak. Mindezek kezelhető jelenségek, és az állatorvos könnyen diagnosztizálja őket.

Atkák
Ritkán, de előfordul, hogy a folyamatos tüsszögést az orrüregbe jutó atkák okozzák. Ezek az apró rovarok, kb. egy milliméter nagyságúak, a koszban találhatók meg, ahol a kutyus az orrával szaglászik, és így lépnek kapcsolatba egymással. Ezek a kis lények sajnos fertőzők, és mindenképpen kezelésre szorul a kiskedvencünk, amennyiben „megtámadja” őt. Az állatorvos helyi és szájon át adható gyógyszerrel eltünteti, illetve megelőzi a további atkákat.

zserboka-tusszog-kohog

Tüsszentés játék közben
Prüszköl a kutyusod, mikor izgatott? Amikor kiskedvenced éppen vidáman játszik a barátaival, megeshet, hogy közben hangosakat tüsszent. Ez lehet egy jelzés a többi kutyus számára, hogy csupán játékról van szó, vagy csak szimplán az örömtől. A lényeg, hogy ebben az esetben semmi ok az aggodalomra!

Fordított tüsszentés
A fordított tüsszentés hangja leginkább egy dudára hasonlít. Az állatorvosok rohamokban fellépő légzési nehézségnek hívják, amit egy a kutya szájának a hátsó részében található izom görcse okozza. A görcs miatt nehezen tud lélegezni, és így jön létre a furcsa hang.

Mely kutyafajták hajlamosak a tüsszögésre?
A kutyusok prüszkölési szokásait a felépítésbeli különbségek is befolyásolják. A rövid fejű fajtáknál, mint a bulldogok, mopszok és boston terrierek, az orrjáratok nyomottak, amely több tüsszentéshez, és horkoláshoz vezet.

Fogászati gondok
Habár elsőre nem tűnik nyilvánvaló oknak, a fogászati gondok, mint például a szennyezett fogak vagy íny, esetleg tályog is okozhatnak fertőzést az orrjáratokban, ami orrfolyásban és tüsszögésben nyilvánul meg.

Figyeljünk a tünetekre!
Amennyiben a tüsszentés mellett a kutyus orra duzzadt, folyamatosan folyik vagy vérzik, esetleg vakarja, valamilyen rejtett ok állhat a dolog mögött, ezért azonnal forduljunk az állatorvoshoz!

Forrás: thebark.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.