Hasznos tippek,  Hírek és érdekességek

A legnépszerűbb és a legextrémebb kutyanevek

Van, akinek rögtön beugrik egy rég áhított név és van, akinek keresnie, kutatnia kell a legmegfelelőbbet. Van, aki a „hagyományos” kutyanevet részesíti előnyben és van, aki valami extrémebbre, egyedibbre vágyik. Akármelyikről is legyen szó, egy biztos: kiskutyánknak is egy életreszóló, a rá leginkább jellemző kutyanevet illik választani.

Tekintettel arra, hogy pontos statisztikai adatok nem állnak a rendelkezésünkre ezen a téren, több forrásból igyekeztünk tájékozódni, hogy melyek a leggyakrabban előforduló kutyanevek Magyarországon. Természetesen mindenkinek magától is beugrik jó pár sűrűn előforduló név: Buksi, Maci, Morzsi, Frakk, Rex és még sorolhatnánk, de nézzük meg, hogy van-e valóságalapjuk.

Az Indexen 2017-ben megjelent egy cikk, amely arról számol be, hogy a Magyar Állatorvosi Kamara segítségével hozzájutottak a leginkább kedvelt kutyanevekhez. Ezt az adatbázist több évre visszamenőleg a kutyákban elhelyezett chip alapján hozták létre, amit ma már kötelezően minden kiskutya megkap az állatorvosnál. Ebből a kutatásból arra is fényt derítettek, hogy a legtöbb fajtatiszta kutya a német juhászkutya hazánkban, majd a tacskó következik a sorban. A név tekintetében egyértelműen a Buksi lett a befutó, majd a Maci, Picur, és számunkra meglepő módon a Lili nevet is sok kutyus viseli. Természetesen előfordul sok Rex, illetve Molly, Bobi és Morzsi is. Az extrém kutyaneveket illetően, találunk például Spangli, Hippi, Spagetti, Cupák, Hurka nevű kedvencet.

zserboka-kutyanevek

A Hobbiállat magazin is összeszedte a legnépszerűbb neveket nemek szerint. Sajnos itt nincsen konkrét forrás, amire hivatkoznak, de azért ezt is érdemes megnézni.

A kan kutyák között jellemző: Atosz, Alex, Bingo, Bajnok, Blöki, Benji, Black(y), Bodri, Belfegor, Brúnó, Bobi, Buksi, Bundás, Bütyök, Cézár, Charlie, Csahos, Csibész, Csoki, Csöpi, Dáriusz, Démon, Dagi, Döme, Enzó, Fáraó, Foltos, Füles/Füli, Golyó, Gomez, Guszti, Haver, Hektor, Hentes, Huncut, Husi, Johnny, Jackson, Kántor, Kópé, Kormos, Leo, Lexi, Lord, Lucky, Lurkó, Mancs, Max, Mogyi, Morzsi, Morgó, Muki, Néró, Oszkár, Pici, Pongó, Rambo, Réno, Rex, Rocky, Sámson, Sátán, Süti, Szimat, Szotyi, Tom, Vacak, Vadász, Zselé, Zsivány, Zsömi.

A nőstény kutyák között jellemző: Afrodité, Aramisz, Bambi, Bella, Candy, Cherry, Daisy, Dala, Dolly, Emma, Fifi, Fiona, Foxy, Gigi, Gina, Goldie, Gombóc, Inez, Izabella, Jázmin, Juno, Kelly, Kitty, Lady, Leila, Lexi, Lili, Lola, Luna, Maggie, Mazsola, Mimi, Molly, Mona, Nelli, Olivia, Pandora, Peggy, Penny, Pixie, Polly, Pötyi, Princess, Rosie, Roxy, Star, Stella, Szuzy, Sziszi, Szofi, Trixie, Vénusz, Zara.

A névválasztásnál rengeteg szempont jöhet szóba: fajtatiszta-e a kutyus, vagy keverék; milyen méretű, nemű; hogy néz ki; milyen a személyisége. Egy dolog biztos: egy életre választunk nevet kiskedvencünknek is! Amit érdemes tudni, hogy a kutyusok a két szótagos neveket jegyzik meg a legjobban, és jellemző, ha hosszabbat választunk nekik, akkor egy idő után úgyis becézni fogjuk őket. Azért azt is érdemes figyelembe venni, hogy habár a határ a csillagos ég, kedvencünk neve minket is tükrözni fog valamilyen szinten.

zserboka-kutyanevek

Végezetül egy kis személyes történet Zserbó névválasztását illetően, amit talán onnan érdemes kezdeni, hogy először még úgy volt, hogy egy pár hónapos mentett spániel kutyus lesz a családunk része, azonban sajnos az ideiglenes befogadója annyira megszerette, hogy végül nem akart megválni tőle. Akkor egy pillanatra mintha elveszett volna a remény, hogy valaha kiskutyánk lesz, de persze a dolgok szerencsésen alakultak, és nemsokára már a kis Zserbót néztük meg és zártuk a szívünkbe örökre. Az első látogatás után pár héttel hoztuk el, szóval volt egy kis időnk gondolkozni a nevén. Szerintünk ezt előre egyszerűen nem lehet kitalálni, látni kell, érezni kell a kutyust hozzá, és még utána se biztos, hogy rögtön beugrik a megfelelő név. Velünk is az utóbbi történt, ezért kutattunk, nézegettünk az interneten, beszélgettünk, és valahogy egyszer csak beugrott: Zserbó. Azt zárójelben meg kell jegyeznünk, hogy a cukrászathoz van némi közünk, tehát valahol ez is inspiráció volt, de ahogy felmerült az a bizonyos név, rögtön tudtuk, hogy tökéletesen passzolni fog hozzá. Azt mondanom sem kell, hogy azt gondoltuk, hogy milyen egyedi nevet találtunk, aztán nemsokára kiderült, hogy a szomszéd házban is lakik egy Zserbó kutya. 😊

Források: index.hu, hobbiallat.hu, kutyanev.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.