Egyéb,  Hasznos tippek

Hogyan legyen biztonságos a karácsony a kutyáknak?

Most már tényleg a nyakunkon a karácsony, ezért már mindenhol nagyban folyik az ünnepi készülődés. A tél ezen napjai a sok izgalom, a fénylő dekorációk és a finom falatok mellett azonban sok veszélyt rejteget a kutyusok számára. Ekkor a sürgősségi ellátást igénylő esetek általában 40%-al nőnek, és sokszor az ünneplés betegséggel ér véget. Ahhoz, hogy felhőtlenül teljenek ezek a különleges napok, érdemes a következő kutyabiztos tippeket megfogadni.

1. Karácsonyfa
Azok a kutyák, akik hajlamosak megenni a természetes, vagy akár a mű tűlevelű fákat, hányással, hasfájással, illetve hasmenéssel végezhetik. A tűlevelek megszúrhatják a tappancsokat, a gyomrot és a beleket, ami sürgős beavatkozást igényelhet. Mindezek okán ne hagyjuk kedvencünket egyedül a karácsonyfával, és söpörjük/porszívózzuk fel naponta a lepotyogott tűleveleket. Amennyiben élő fát vásárolunk, öntözzük megfelelően és ne rakjunk növényvédőszert a vízbe. Mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy a fa megfelelő helyen legyen, és ne érje el a négylábú, esetleg kerítsük el.

2. Üvegből készült karácsonyfadíszek
Talán a legszebb díszek azok, amelyek üvegből készülnek, azonban könnyen eltörhetnek, ami akár borzasztó következményekkel járhat a kutyusokra nézve, ha belelépnek, vagy megeszik a törött darabkákat. Díszítsük a fát inkább olyan csecsebecsékkel, amik kevésbé törékenyek, különösen ügyelve az alsóbb ágakra.

3. Flitterek és szalagok
A kutyák (és a macskák) szeretik a csillogó, feltűnő flittereket és szalagokat, amikkel játszani lehet, azonban a következmények kevésbé mókásak, amennyiben lenyelik őket, ezért gondoskodjunk ezekről is úgy, hogy ne legyenek elérhetők házi állataink számára.

4. Fények és akkumulátorok
A fények nagy veszélyt jelenthetnek a négylábúak számára, amennyiben megrágják, akár enyhe elektronikus sokkot is kaphatnak, megéghetnek, vagy halálos áramütést szenvedhetnek. A megrágott akkumulátorok megégethetik a szájukat és a nyelőcsövüket, valamint akár nehézfém mérgezéshez is vezethet, ha megeszik. Biztonságosan rejtsünk és fedjünk el ezért minden vezetéket, és az akkumulátorok ne legyenek elérhető helyen a kutyák számára.

5. Ehető dekorációk
Problémát okozhat, amennyiben a kutyus a só-lisztből készült díszekhez hozzájut és elfogyasztja, ezért inkább kerüljük ezeknek a használatát, illetve számukra nem elérhető helyre helyezzük inkább ezeket. Hasonló a helyzet a popcornból készült dekorációkkal is, mivel sok eb nem tud ellenállni ezeknek, ezért inkább mellőzzük a karácsonyfáról.

6. Gyertyák
A kutyák kíváncsi lények, pláne, ha valami újdonságról van szó. A gyertyák nem csak azért lehetnek veszélyesek számukra, mert megégetik a nózijukat, vagy a mancsukat, de ha feldöntik őket, akkor nagyobb tüzet is okozhatnak. Ebből kifolyólag kizárólag olyan helyen gyújtsunk gyertyát, ahol nem tudják azt elérni, illetve sose hagyjuk felügyelet nélkül. A hagyományos gyertya helyett jó megoldás lehet a LED-es változat, ami manapság már könnyen beszerezhető.

8. Csokoládé
Sok helyről hallani és már mi is írtunk róla, hogy a csokoládé miért káros a kutyák számára. Az ünnepek alatt még többször kerülhet elő ez az ínycsiklandozó édesség, ezért különösen ügyeljünk arra, hogy nehogy kiskutyánk gyomrában végezze.

9. Főtt csontok
A főzött csontok, különösen a szárnyasból készült, nagyon törékenyek és könnyen kisebb darabokra törnek, ami elfogyasztva irritálhatja a kutyusok nyelőcsövét, gyomrát, a beleket és akár sürgős beavatkozáshoz is vezethet. Ezért inkább véletlenül se adjunk főzött csontok kiskutyánknak, inkább maradjunk a kutyák számára készített jutalomfalatoknál.

10. Zsíros és fűszeres ételek
A csokoládéhoz és a főzött csontokhoz hasonlóan a zsíros és fűszeres ételek sem tesznek jót a négylábúaknak, ezért kerüljük ezeket.

11. Magvak, hagyma és kéksajt
A magvak, főként a makadámdió, hányást, gyengeséget és remegést okozhatnak szőrös barátainknak. A hagymafélék szintén mérgezőek, illetve a kéksajtok roquefortine C mycotoxint tartalmaznak, amire szintén érzékenyek az ebek. Semelyiket sem szabad kutyáinkat kínálni.

12. Édesítők
A mesterséges édesítők, például a xilitet gyakran használják cukormentes süteményekbe, tortákba, rágógumikba és egyéb ételekbe. Amennyiben a kutyus kap ezekből, hipoglikémia, májkárosodás, véralvadás, vagy agyvérzés léphet fel. Még a legkisebb mennyiség is káros lehet, ezért inkább kifejezetten kutyáknak való keksszel lepjük meg kedvencünket.

13. Növények
A mikulásvirág, a fagyöngy, a magyal, és a borostyán enyhén, vagy mérsékelten mérgező a kutyusok számára, ezért tartsuk távol őket ezektől a növényektől.

14. Potpourri
A potpourri féle termékek és az esszenciális olajak – közöttük a fahéj, a citrus, a csombormenta, a borsmenta, a fenyő, a teafa, az ilang-ilang – mérgek a kutyáknak, ezért mindenképpen számukra nem elérhetető helyen tároljuk őket.

Amennyiben követjük ezeket a tippeket, biztosak lehetünk benne, hogy egy problémamentes, szép karácsonyt fogunk eltölteni kiskutyánkkal együtt.

Forrás: thebark.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.