Egyéb,  Hasznos tippek

Tappancs ápolás felsőfokon II.

Folytatjuk a tappancs ápolási kisokosunkat, mégpedig olyan házi praktikákkal, amelyekkel ápolhatjuk és tisztán tarthatjuk kiskedvencünk ezen érzékeny testrészét. Ez a cikk főként azokhoz a gazdikhoz szól, akiknek az előző cikkben felsorolt tappancs ápolási kellékek egyike sem áll a rendelkezésükre, valamint akik inkább a természetes ápolás – például kókuszolaj, ecet – hívei. Cikkünk végén pedig egy kis kitekintést teszünk arra az esetre, ha kutyusunk lába megsérülne, és amiatt szorulna ápolásra.

A mancsok ápolása ecettel
A büdi tappancsok kezelése során, amelyet gombák vagy egyéb baktériumok okoznak, hasznos lehet az ecet és az almaecet. A használatuk nagyon egyszerű: áztassuk a lábacskákat 2:1 arányú víz és ecet keverékébe. Az ecetnek gombaellenes hatása van és segít megválni a kellemetlen szagoktól.

Kókuszolaj a kirepedezett tappancsokra
Az almaecet és a kókuszolaj keveréke még hatásosabbnak bizonyul, ha fertőzésekről és baktériumokról van szó. A kókuszolaj mikroba- és gombaellenes, gyulladáscsökkentő, vírusölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeken kívül segíti a sebek gyógyulását és nyugtatja a repedezett tappancsokat. A kókuszolaj finom nyalánkság lehet a kutyusok számára, ezért próbáljuk meg lebeszélni őket arról, hogy lenyalogassák a tappancsaikról. Aggodalomra azonban semmi ok, mivel a kókuszolaj teljes egészében véve nagyon egészséges az ebek számára.

Csináld magad tappancs tisztító
Amennyiben egy egyszerű, házi tappancs tisztító spray-t szeretnénk összeállítani, keverjünk össze egyenlő arányban vizet és ecetet, majd töltsük egy szórófejes üvegbe. A repedezett és gyulladt tappancsokra próbáljuk ki a gabonafürdőt olyan módon, hogy adjunk kevert gabonát a fürdőhöz. Masszírozzuk bele a gabonát a kutyus tappancsaiba és áztassuk őket minimum 10 percig. A keverékhez hozzáadhatunk pár teáskanál olívaolajat vagy kókuszolajat is a hatás fokozása érdekében.

Rendben van, ha minden nap megmossuk a tappancsokat?
Általában a válasz az, hogy igen, de ez nagyban függ attól is, hogy milyen jellegű tevékenységet folytatott a kutyus. Például az erdőben kirándulás után alaposabban meg kell mosnunk a mancsokat, mint mondjuk egy környékbeli sétát követően. A lábacskák heti vizsgálata és tisztítása elegendő kéne legyen, azonban ha a kutyus sáros, sós földön járt, akkor nyilvánvalóan szükség van extra tisztításra. Amennyiben a kutyus a kertben szaladgál, játszik, akkor sem szabad semmilyen rovarirtó- vagy növényvédőszer maradékot a lábán hagyni. Ha a kedvencünk valamilyen allergiától szenved, akkor mindenképpen öblítsük le minden alkalommal a mancsait.

Hogyan tisztítsuk meg a mancsokat, mielőtt bejönne a házba a kutyus?
Abban az esetben, ha tényleg minden piszoktól szeretnénk megkímélni a házunkat, még kint állítsunk fel egy tisztító állomást. Amire biztosan szükségünk lesz, az egy jó felszívó képességű törülköző, illetve egy tál, amibe meleg vizet tudunk engedni.

Mit tegyünk, ha sebes lesz a tappancs?
Sajnos a tappancs sérülések viszonylag gyakoriak a kutyusoknál, főleg, ha érdes, kavicsos területen is rendszeresen megfordulunk. Nagyon fontos a sebek helyes tisztítása, hogy biztosítsuk a megfelelő gyógyulást és elkerüljük a fertőzéseket. Még a legkisebb vágást is vizsgáljuk meg és kezeljük! Először tisztítsuk meg vízzel alaposan a sebet, és távolítsunk el minden idegen testet. Ezt követően egy tiszta törülközővel óvatosan szárítsuk meg a mancsot, majd használjunk egy kis fertőtlenítő spray-t. Helyezzünk egy kevés gézlapot a sebre és rögzítsük ragtapasszal. Biztassuk a kutyusunkat, hogy minél többet pihenjen, és ne engedjük meg a nyalogatást és harapdálást. A séták során védhetjük a sebet, illetve a kötést kutya cipőkkel. Ügyeljünk arra, hogy a kötés mindig száraz legyen és cseréljük le, ha bármilyen szennyeződés éri. Amíg a kisebb sérülések otthon is kezelhetők, mélyebb vágások és erős vérzés esetén mindenképpen forduljunk állatorvoshoz!

Forrás: pawleaks.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.