Egyéb,  Hasznos tippek

Fekhely kisokos

Az emberhez hasonlóan a kutyusok is imádják a kényelmet, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alvóhelyet választunk kiskedvencünket. Könnyen lehet, ha nem megfelelő ez a bizonyos fekhely, akkor inkább a mi ágyunkban, vagy a kanapén kötnek ki. Az állatboltok és webshopok már széles kínálattal várják a gazdikat, akik nem győznek választani a fekvő alkalmatosságok közül, ezért összeszedtük, hogy milyen típusok közül választhatunk, amik elnyerhetik szőrös barátunk tetszését, és biztosíthatja számára a kényelmes és pihentető alvást.

A legegyszerűbb és legolcsóbb választás, ha veszünk egy plédet külön a kutyus számára és azt jelöljük ki, mint alvóhelyet. Ezzel azonban az lehet a gond, hogy nem eléggé puha és meleg. Főleg a kisebb ebek számára fontos, hogy minél melegebb legyen a fekhelyük. A nagyobb egyedeknek akár jó választás is lehet a pléd, főleg, ha hosszú a szőrük és emiatt sokszor melegük van.

Amennyiben a plédnél egy kicsit komfortosabb helyet szeretnénk a kutyus számára, akkor jó választás lehet a kutya matrac, ami szintén még a megfizethető kategóriába tartozik. Ez vastagabb, mivel valamilyen anyaggal ki van tömve, így kényelmesebb, azonban mégsem olyan meleg, mint mondjuk egy párna.

A párnák általában a legnépszerűbbek a fekhelyek közül, és ennek megfelelően ebből a legnagyobb a kínálat a boltokban. Legyen szó kerekről, négyszögletesről, peremnélküliről, vagy peremmel rendelkezőről, mindenfélét vehetünk, és természetesen számtalan méret, szín és minta áll a rendelkezésünkre, különféle anyagokból. Az ár tekintetében is rendkívül széles a választék, hiszen találunk pár ezer, de akár több tízezer forintos darabokat is.

Nekünk speciel először egy kerek, peremmel rendelkező, filc anyagból készült kutya párnánk volt. Ezt Zserbóka nagyon szerette, azonban nehezen tisztítható volt, ezért inkább lecseréltük egy szögletes alakú, lehúzható és mosható változatra, ami sokkal strapabíróbb, ráadásul puhább is, és már évek óta ez van használatban.

Vannak különböző anyagból készült kosarak is, amik akár lakáskiegészítőként is funkcionálhatnak. A legesztétikusabbak a fonott kosarak, azonban műanyag, strapabíróbb változatok is elérhetők. Ezek nagyon jól, otthonosan, kuckósan néznek ki, azonban ne felejtsünk el bele venni egy finom, puha párnát is, ami teljessé teszi a kényelmet. A fonott kosarak kicsit drágábbak az átlagnál, hiszen kézzel készült, egyedi termékekről van szó, míg a műanyag fekhelyeket hasonló áron szerezhetjük be, mint a párnákat, a mérettől függően.

Léteznek kifejezetten kutyák számára fotelek is, amelyekben az emberekhez hasonlóan heverészhetnek a szőrös barátaink. Ezek inkább esztétikai szempontból jobbak, mint az előzőekben felsorolt fekhelyek, illetve kényelmes matrac és támla tartozik hozzájuk. Továbbá már a magasabb árkategóriába tartoznak, de ha a legjobbat szeretnénk a kiskutyánk számára, akkor kiváló választás.

Plusz egy, ami számunkra jól bevált és Zserbóka imádja: a babzsák fotel. Ebben úgy helyezkedhet el, ahogy neki a legkényelmesebb, így igazán jókat lehet benne aludni és melyik kutya mondhatja még el magáról, hogy egy nagy babzsák fotelben hajtja álomra a fejét?

Amennyiben kutyusunk nagyon szenved a nyári melegben, érdemes beszerezni a számára egy hűsítő matracot, amely szintén több méretben elérhető. Ennek a lényege, hogy olyan zselés anyagot raknak a matracba, amelyre ha ráfekszenek, hűsítő érzést nyújt. Mérettől függően az ára 3500-7500 Ft.

Mindent összevetve a lényeg, hogy megtaláljuk kiskedvencünk számára a legkényelmesebb és legkomfortosabb fekhelyet, ahol zavartalan számára a csendes, nyugodt pihenés. Figyeljünk arra is, hogy az otthonunkon belül hol helyezzük el ezt a helyet számára, hiszen fontos, hogy ha akar, akkor el tudjon vonulni, viszont a kutyusok szeretik azt is, ha minél nagyobb teret belátnak. Mindezek mellett előfordulhat az is, hogy a kiskutyánk nem fogad el semmilyen külön fekhelyet a maga számára, hanem ott pihen le, ahol éppen a kedve tartja.

Képek forrása: fressnapf.hu

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.