Egyéb

Tappancs ápolás felsőfokon I.

Ki ne szembesült volna már azzal a kellemetlenséggel, hogy a sétát, kinti játékot követően tappancsnyomok tarkítják a szép, világos színű padlót és mindenhol kosz és piszok uralkodik a házban? Ahogy egyre rosszabbra fordul az időjárás – több eső esik, valamint az esőt felváltja a hóesés -, egyre gyakrabban kell szembenéznünk ezzel a problémával.

Mindezek mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kutyusok tappancsa igen érzékeny. A finom kis párnácskáknak nem tesz jót sem a nyári, forró aszfalt, sem pedig a télen hűvös, felsózott út. Ebből kifolyólag akár különleges figyelmet is igényelhet a lábacskák ápolása, hiszen a piszok, az irritáció és a különböző baktériumok nem tesznek jót nekik.

Cikksorozatunk első részében megnézzük, hogy miként tudjuk tisztán tartani a lakást a kéretlen tappancs nyomoktól, a következő részben pedig házi praktikákat fogunk bemutatni.

Szükséges-e megmosni a mancsokat a séta után?
Érdemes minden séta után a rutinba beépíteni a lábmosást, hiszen számtalan káros kosz, piszok és baktérium kerülhet így a lakásba, illetve telepedhet meg a kutyusban is. Azt mondanunk sem kell, hogy a tappancsok a kutyusok legpiszkosabb testrészei.

Képzeljük csak el, hogy milyen lenne, ha mezítláb kéne kimennünk, ahol aszfalton, füvön, erdőn és különböző helyeken keresztül vezet az utunk. Nem rohannánk rögtön a fürdőbe lábat mosni hazaérkezés után? Számtalan látható piszkot és láthatatlan baktériumot gyűjtenénk össze a séta során, amit a legjobb rögtön lemosni, miután hazaértünk.

A kutyusok talppárnácskái körül is rengeteg baktérium felhalmozódik, amit aztán a házban körbe visznek. Egy egyszerű vágás, repedés vagy seb is okozhat akár fertőzést, amikor a baktériumok képesek bejutni a sérült szövetbe.

Mindezek mellett javasolt rendszeresen megvizsgálni a kutyusok tappancsait. Amennyiben gyakorta mossuk, tisztítjuk őket, könnyen észrevehetjük, ha bármilyen seb, vagy gyulladás van a körmök között.

Az atkákhoz hasonló paraziták szeretnek megbújni a lábujjak között, így nehezen észrevehetők a kevésbé avatott szemeknek, ezért erre is fokozottan ügyeljünk.

Tehát arra a kérdésre, hogy szükséges-e megmosni a kutya mancsait a séta után, a válasz egyértelműen egy nagy igen.

Hogyan tisztítsuk meg a lábakat egy séta után?
Mielőtt részletesebben belemennénk abba, milyen módokon lehet a kutyus tappancsait tisztítani, győződjünk meg róla, hogy semmilyen idegen tárgy, sérülés, vagy égés nem található rajtuk. Finoman mozgassuk meg a lábujjakat és nézzük meg, hogy ne legyen semmi jele az előbbieknek.

Arra is ügyeljünk, hogy megfelelő hosszúságúra vágjuk le a szőrt a tappancsokon a könnyebb tisztíthatóság érdekében, valamint hogy ne gubancolódjon. A körmök hosszára is ügyeljünk, nehogy betörjenek és kényelmetlenséget okozzanak a kutyusnak.

Következzenek a különböző tappancs tisztítási módszerek, amelyek jól jöhetnek akár egy nyári, vagy egy téli, esős/havas séta után.

A babatörlőkendő biztonságos a kutyusok számára?
Egy gyors tisztításhoz remek lehetőség a törlőkendő, amit ráadásul könnyen magunkkal is vihetünk a táskánkban vagy az autóban. Kiválóan alkalmazható a négylábúak tappancsain, fenekén, vagy bundáján. A legjobb olyan fajtát választani, ami illatanyagoktól mentes és csak annyi nedvességet tartalmaz, ami a piszok és a kosz eltávolítására alkalmas. Amennyiben a kutyus valamilyen allergiától szenved, válasszunk hipoallergén fajtát. Az E-vitamin köztudottan jót tesz a bőrnek, így szuper összetevője a törlőkendőknek.

A piszkos mancsok mosása
Ha egy igazi, sáros, esős, vagy akár sós aszfaltos sétán voltunk a kiskedvencünkkel, a törlőkendő már nem lesz elég hatékony, ezért kénytelenek leszünk egyenesen a fürdőkádba/zuhanyzóba terelni és meleg, szappanos vízzel lemosni a kellemetlen szennyeződéseket. Természetesen ez egy nagyobb kutya esetében akár kényes művelet is lehet, arról nem is beszélve, hogy egyes kutyák nem szívesen közelítik meg a fürdőkádat.

Egy alternatív lehetőség a Tiszta Mancs Lábmosó Pohár, amelybe vizet kell önteni és csupán a kutya mancsát kell megmártani a pohárban és a sörtéknek köszönhetően tiszta lábakkal távozhatnak az ebek. Igazság szerint ez egy kevésbé hatékony módja a mancsok tisztításának és saját tapasztalat, hogy a kutyusnak sem biztos, hogy ez jobban elnyeri a tetszését, mint a zuhanyzó/fürdőkád, de érdemes egy próbát tenni.

Tappancs tisztító szőnyeg
Egy tisztító, tartós szőnyeg is jó opció lehet, hogy megelőzzük a kosz, piszok bekerülését a lakásba. A Tiszta Mancs Csodalábtörlő erre hivatott. A kutyus csak keresztülsétál rajta és máris tiszta mancsokkal szalad tovább a házba.

Kutyacipő
Annak ellenére, hogy a kutyacipő nem direkt tisztítási módszer, a legjobb módja annak, hogy megelőzzük a mancsok piszkolódását. Ezen kívül védi a tappancsokat a forró és a fagyos időtől egyaránt.

Amikor a nyári forróságban megyünk sétálni kiskutyánkkal, győződjünk meg arról, hogy az aszfalt nem túl forró az érzékeny mancsai számára úgy, hogy a csupasz tenyerünkkel ellenőrizzük azt. Abban az esetben, ha 5 másodpercig nem tudjuk az aszfalton tartani a tenyerünket, az túlságosan forró a kedvencünknek is. Az év ezen szakaszában próbáljuk meg elkerülni a dél körüli sétát és inkább kora reggel, vagy késő este menjünk ki a szabadba, amikor a nap már/még nem süt olyan erősen. A kutyacipők megvédik a tappancsokat, de ettől még a kutyus hőgutát kaphat, ha sokáig éri napsugárzás.

Azonban nem csupán a napsugárzás okozhat égést, de a télen használt só és a hó is hasonló tünetekhez vezet. A legtöbb kutyacipő nem marad meg a néhány centiméteres hóban, és a szélén hógolyók alakulnak ki. Amennyiben azt tervezzük, hogy a magas hóban fogunk járni, szerezzünk be olyan darabot, ami biztosan elég hosszú.

Követkető cikkünkben olyan házi praktikákat ajánlunk, amelyek segítségével garantáltan tiszták lesznek a mancsok.

Forrás: pawleaks.com

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.