zserboka-15-kutyafajta-boston-terrier
Egyéb,  Hasznos tippek

15 kisméretű kutyafajta, amelyek hű társak lesznek a lakásban

A kis lakás nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a kutyatartás örömeiről. Természetesen, ha nagyobb kutyát szeretnénk magunk mellett tudni, mint például egy huskyt vagy egy juhászkutyát, nagyobb helyre lesz szükségünk, hogy kellően nagy térben tudjon mozogni az új családtag. A kutyaimádók szerencséjére azonban számos kutyafajta van, amelyik tökéletesen passzol és elégedett egy kisebb lakásban is.

De mi különbözteti meg ezeket a „lakásbarát” kutyusokat a többitől? Elsősorban a kis méretük. Másrészről a legtöbbjük nyugodt, kevésbé hullik a szőrük, udvariasok és csendesek (a szomszédok hálásak lesznek, hogy a liftből, vagy a falakon át nem hallatszik a kutyus hangja). Természetesen a fajta kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy passzoljon a gazdihoz és az életstílusához. Az Amerikai Kennel Klub szerint a következő cuki kutyafajták azok, amelyek a leginkább alkalmazkodtak a városi élethez.

1. Bichon Frisé
Hipoallergén és egyszerűen elbűvölő. A Bichonok gyorsan tanulnak és mindenkit imádnak. Mindössze 6 kg-os súlyukkal igazán remek játszótársak, akik nem foglalnak sok helyet a szobában és persze a kanapén sem.

2. Francia Bulldog
Az elmúlt időkben nagy népszerűségnek örvend ez a fajta a városi közönség számára, habár a francia bulldogok már a 18. századbeli Párizsban is nagyon kedveltek voltak. Egy mozgékony séta minden nap eléggé formában tartja őket, és nem mellesleg alig ugatnak.

3. Agár
Sosem gondolná az ember, hogy a világ leggyorsabb kutyája alkalmazkodni tud kisebb lakhelyekhez is, de az igazság az, hogy ezek a sprinterek imádnak naphosszat heverészni. Vigyük el őket naponta egyszer egy kutyafuttatóba egy kiadós mozgásra és utána garantált az egész napos ágyban tunyulás.

4. Mopsz
Egy kicsit huncut, de imádnivaló fajta, amelyik a lakásban élő gazdik életét egyszerűvé varázsolja. Vigyázzunk, ha olyan helyen élünk, ahol extrém hőmérsékletek előfordulnak, és mindig legyen a fél szemünk a konyhában. A mopszok odavannak a kajáért és ennek, valamint a tunya énjüknek köszönhetően előfordulhat, hogy elindulnak az elhízás lejtőjén.

5. Cavalier King Charles spániel
Aki nézte a Szex és New York sorozatot az tudja, hogy Charlotte egy ilyen kutyát fogadott örökbe. Ezek a játék kutyák imádják a sétát, de csak a ház körül, és utána természetesen egy kényelmes helyet, ahol kipihenhetik a fáradalmakat. Az 5-8 kg-os súlyukkal a cavaliereknek elég egy kicsike hely is, ahova bekuckózhatnak és tökéletesem jól érzik magukat.

6. Bulldog
Az izmos megjelenésük ellenére a bulldogok elég jó hírnévre tettek szert, mint lusta naplopók. A gyors sétáknak meg kell tenniük a hatását, ha testmozgásról van szó, és biztosan értékelni fogjuk a barátságos és hűséges modorukat is. A meleg klímás városok azonban nem éppen az ideálisak a rövid nózival megáldott bulldogoknak.

7. Havanese
Hasonlóan a kubai fővárosból származó ősökhöz, a mai havanese-ek is jeleskednek a városban, tökéletesen megelégedve a bohóckodással az ember párnáján. Biztosak lehetünk benne, hogy megtaláltuk a legjobb barátunkat, amennyiben egy társaságkedvelő kutyát szeretnénk, beépített szórakoztató rendszerrel. Hagyjuk, hogy a bársonyos szőre megnőjön hosszúra, vagy válasszunk egy rövidebb fazont a könnyebb kezelhetőség érdekében.

8. Shih Tzu
Eredetileg azért tenyésztették őket, hogy a kínai palotákban éljenek, azonban a Shih Tzuk szerényebb körülmények között is igazán boldogok. Külön a szülők figyelmébe: ez a fajta kiváló választás gyerekek, illetve egyéb háziállatok mellé.

9. Boston Terrier
Amennyiben rövidebb szőrű fajtára vágyunk, jó helyen keresgélünk. Becenevén, az „amerikai úriember”, a Boston Terrier kiérdemelte az elvárosiasodott nevét. Ez a kisebb fajta kutyus élénk és szórakoztató, mégis kompakt és tetszetős.

10. Biewer Terrier
Ha egy Yorkie-t fontolgatnánk, érdemes számításba vennünk a fiatalabb unokatestvérét is. A Biewer egészen a ’80-as évekig vezethető vissza, és a mérsékeltebb temperamentumával és csendesebb viselkedésével tett hírnévre szert. 2-3 kg-os súlyával könnyen felkaphatjuk, és akár egy kézzel is cipelhetjük magunkkal.

11. Máltai selyemkutya
Ne keverjük össze a Havanese-el, hiszen ez a teljesen fehér fajta fele annyit nyom és a mediterrán térségből származik. Születetten tökéletes társaság, játékos kisugárzással. A hosszú szőréről csupán annyit, hogy a máltaiak ritkán vedlenek.

12. Német Spitz
Az odaadás a játék neve, ha egy spitz fajtával van dolgunk. A rókaszerű arckifejezés talán rögtön megnyeri az embert, de vigyázzunk erre a figyelmes társra. Amennyiben nem ügyelünk, hajlamosak az idegeneket megugatni. Szerencsére azonban mindig készen állnak és hajlandóak is tanulni.

13. Bedlington Terrier
A jellegzetes bodros bundájával a Bedlington Terrier kitűnik a sorból, de ugyanúgy a család része szeretne lenni. Ez a fajta hosszabb sétákat és játékot igényel, azonban cserébe egy hűséges és ritkán vedlő társra lelünk benne.

14. Olasz agár
Egy kisebb változata a versenyző agárnak, amely 5 kg-ot nyom a 27 helyett. Nem mellesleg nagyon simulékony, imád a kanapén lustulni, de természetesen meg van benne a spiritusz a futáshoz is.

15. Kínai kopasz kutya
Végül, de nem utolsó sorban a kínai kopasz kutya is biztosan egy jó választás, ha rendhagyók szeretnénk lenni. Amíg a „normál” változata selymes bundában tündököl, a kopasz fajta csak a fején, a lábain és a farkán visel szőrt, ezért tökéletes, ha egy hipoallergén kutyusra vágyunk. Viszont vigyázzunk arra, hogy hidegben ne fázzanak, és ne legyenek kitéve extrém UV-sugárzásnak.

zserboka-15-kutyafajta-kinai-selyemkutya

Forrás: goodhousekeeping.com

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.