halloween-kutya-zserboka
Egyéb,  Hasznos tippek,  Hírek és érdekességek

Halloween kutyával

A halloween ünnepe hazánkba is beszivárgott az utóbbi évek folyamán és egyre többen töltik az október 31-i napot ennek a színes, különleges ünnepnek a bűvöletében. De honnan erednek ennek a jeles napnak a gyökerei? És mitől kell óvnunk kiskutyánkat, amennyiben őt is bevonnánk az ünnepi hangulatba?

A halloween eredetileg egy ír ünnep, amely az ősi kelta hagyományokból indult ki és leginkább az angolszász országokban jellemző. A 19. század végén Észak-Amerikában is megjelent, mivel sok ír földműves itt keresett új otthont, miközben a szokásaikat és a hitvilágukat is hozták magukkal. A kelták abban hittek, hogy a holtak szellemei ezen a napon visszatérnek és megszállhatják az élőket, ezért különböző jelmezeket öltöttek, hogy elbújjanak az ártó szellemek elől. Erre vezethető vissza az, hogy halloweenkor különböző jelmezekbe bújunk, leginkább szörnyek, boszorkányok, kalózok, földönkívüliek és állatok arcát öltjük magunkra. A manapság már Magyarországon is népszerű töklámpás pedig az írek faragott karórépájából származik. Mindezek alapvetően hozzátartoznak a halloweeni hangulathoz.

A legtöbbünk számára természetesen móka és kacagás ez a nap, azonban kisállatainknak akár ijesztő is lehet. Dr. Katherine Houpt, a Cornell Egyetem Állatgyógyászati Kollégiumának professzora, és Dr. Leni Kaplan, a Cornell Állatkórház klinikai orvosa, tanácsait gyűjtöttök össze, hogy a kutyusunk számára is vidám, stresszmentes legyen a halloween.

halloween-kutya

Kutyás jelmezek: fő a kényelem!
Dr. Houpt szerint „Ismertessük meg a kutyát a jelmezzel úgy, mint egy jó dolog előjelét, például kössük össze a sétával. Egy másik bevált módszer, hogy pár darab, apró, finom falatot helyezünk a jelmezbe.”
Dr. Kaplan azt mondja, hogy „Menjünk biztosra, hogy a megfelelő méretet választottuk a kedvencünknek, ugyanis ha túlságosan szűk, akkor korlátozva, kényelmetlenül érezheti magát, ha pedig túl laza, akkor dörzsölheti és irritálhatja a bőrét. Mind a két esetben az állat nehezebben mozog, és nem fogja élvezni a helyzetet. A kiegészítőkkel rendelkező jelmezek nem ajánlottak, ugyanis ennél fogva könnyen megragadhatók, illetve beakadhatnak valamibe, vagy az eb meg is eheti a számára zavaró fityegőt, ami akár orvosi beavatkozáshoz is vezethet.”

Csokit vagy csalunk? Kutyabarát vagy elszabadul a pokol?
Dr. Kaplan szerint „Nem javasolt, hogy kedvencünket édesség beszerző körútra vigyük, többek között a tömeg, a gyerekek és az ismeretlen emberek miatt, akik fura jelmezeket és maszkokat viselnek. A kutyák, akiket rendes körülmények között nem zavar a tömeg, megijedhetnek vagy megijeszthetik őket és akár agresszívan is reagálhatnak. Amennyiben mégis magunkkal visszük a kutyust, gondoskodjunk róla, hogy színes, látható jelmezt adjunk rá és végig pórázon legyen.”
Dr. Houpt ehhez még azt teszi hozzá, hogy „Csak akkor vigyük magunkkal a kisállatot, ha sohasem volt gondja az idegenekkel és egy 250 cm-es pórázon jól megvan, a flexi használatát pedig mellőzzük. A kutyák nagy valószínűséggel reagálnak a szellem jelmezekre, mivel nem látják az ember körvonalát.”
Amíg a halloween-i édességek az embereknek örömet okoznak, a kutyáknak inkább ártanak. Dr. Kaplan úgy folytatja, hogy „A cukorka és az emberi falatkák hányást, hasmenést és dehidratációt, bizonyos esetben hasnyálmirigy-gyulladást, de akár komolyabb, kórházi ápolásra szoruló betegséget okozhatnak a kutyáknál. Ne engedjük kedvencünket csokoládé, kávé, koffein, makadámdió, szőlő, mazsola és bármilyen olyan étel közelébe, amely xilitet tartalmaz.”

halloween-kutya-zserboka

Kutyabarát bulik?
A bulik „gyilkosok” az ideges kutyák számára. Dr. Houpt azt mondja, hogy „A partik alatt, vagy az édesség beszerző körút során, az ebeket egy hosszan tartó jutalomfalat vagy egy étel-adagoló játék társaságában hagyjuk inkább magukra. Kapcsoljunk be nekik valamilyen kellemes zenét, és akkor nem lesznek tudatában a sok embernek.”

Halloween-i dekoráció
Amikor a halloween-i dekorációt készítjük, gondoljunk a szőrös barátunkra is. Dr. Kaplan szerint „Kerüljük az igazi gyertyákat, mivel a kutyusok gyakran vonzódnak a vibráló fényekhez és a melegséghez. Ebből kifolyólag megégethetik magukat, vagy tüzet okozhatnak. A gyertyák helyett használjuk LED-es fényeket, vagy világító rudat. Persze ezekkel is ügyeljünk, nehogy egy torkosabb egyed lenyelje őket.”

Végül, de nem utolsó sorban Dr. Kaplan megemlíti, hogy „A sütőtököt nyugodtan fogyaszthatják a kutyák is, amíg nem romlott. Amennyiben mégis romlott sütőtökhöz jutna az eb, azonnal forduljunk az állatorvoshoz.”

Forrás: wikipedia.hu, thebark.com
Képek forrása: wallpaperaccess.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.