Könyvek és filmek

Kutyás mesék

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a kedvenc meséinket, amelyekből természetesen a kutyusok sem hiányozhatnak. Akadnak közöttük klasszikus Disney rajzfilmek, kevésbé ismert történetek, modernebb animációs darabok, valamint régebbi sorozatok, amelyek meghatározóak voltak a gyerekkorunkban. Egy dolog közös bennük: mindegyikben megtalálhatók kedvenc négylábúaink, akikbe akaratlanul is beleszeretnek a gyerekek és a felnőttek egyaránt.

1. Susi és Tekergő
Mi más lehetne az első helyen, mint egy igazi amerikai cocker spániel és egy keverék kutyus megható története? Valahányszor eszembe jut ez a családi mese, a szemem elé kúszik az a kép, amikor Susi és Tekergő egy tálból csemegézik a húsgombócot. Mindig meghatónak és felettébb romantikusnak találtam ezt a jelenetet. Igaz, hogy 1955-ben jelent meg Disney ezen alkotása, de szerintem mai napig helytálló ez a kedves kutyás mese. Aki egy kicsit frissebbre vágyik, annak pedig érdemes megnéznie az élőszereplős, 2019-ben megjelent Susi és Tekergő legújabb változatát.

A klasszikus, teljes film
A modern, élőszereplős változat bemutatója

2. 101 kiskutya
Ki ne lenne oda a kiskutyákért? Pláne 101 darab kiskutyáért! Kiskoromban mindig ámulattal töltött el, hogyan lehetséges ennyi csöppséget világra hozni, bár már akkor is sejtettem, hogy ez azért egy kicsit túlzás. A klasszikus rajzfilm olyan sikeres volt, hogy folytatás, majd élőszereplős változat is megjelent, amik szintén nagy sikert arattak. Ha valami viccesre, romantikusra és fekete-fehér pöttyösre vágyunk, akkor ez a mese a legjobb választás.

Hihetetlen, hogy ezt anno videókazettáról néztük
A film, Glenn Close-al a főszerepben

3. Kis kedvencek titkos élete
Egy másik személyes kedvencem a Kis kedvencek titkos élete, ami szerintem egy nagyon érdekes és szórakoztató ötletet vetít elénk: miben garázdálkodhatnak háziállataink, amíg nincsenek a szemünk előtt? Azt azért tartsuk észben, hogy ez egy mese és korántsem valószínű, hogy a kis tacskónk a habverővel vakartatja a hátát. Mindenesetre vicces jeleneteknek lehetünk szemtanúi, valamint a történet is eléggé jó ahhoz, hogy megért egy folytatást is.

Vajon miben sántikálnak a kis kedvencek?

4. Anasztázia
Az Anasztázia egyértelműen egy eldugott kincs. Én felnőtt fejjel találkoztam először vele, de nagyon tetszett a történelmi vonatkozása és az, hogy nem egy tipikus amerikai történet. Igaz, hogy a kiskutya, Pamacs nem állandó és pláne nem főszereplő, de olyan aranyosra sikerült a megformálása és a karaktere, hogy örökre beleszerettem.

Milyen fajta kutyus lehet Pamacs?

5. Scooby-Doo
Szellemek, szörnyek, rémek és különféle félelmetes teremtmények? Biztos vagyok benne, hogy a Scooby-Doo is egyike azon kutyás rajzfilm sorozatoknak, ami beírta magát a történelembe. Ki ne szeretne együtt nyomozni a Rejtély Rt-vel és ne képzelte volna magát valamelyik karakter helyébe? A Scooby snack-et is kipróbálnátok? Természetesen ez a széria is kapott élőszereplős változatot, ami szintén nagyon jól sikerült.

A majrés kutya és a vicces gazdája
Nektek tetszett az animált Scooby-Doo?

6. Volt
Talán az első olyan kutyás mese, aminek a főszereplője egy animált kiskutya, Volt. Igazából csak azért került bele a listánkba, mert Volt karaktere szerethető, bár nem gondolom, hogy időtálló figura lenne, de azért egyszer érdemes megnézni, hogy milyen kalandokon kell keresztülmennie egy színész kutyának.

A való életben a kutyák természetesen sohasem tudnak színészkedni

8. Frakk, a macskák réme
Egy örök klasszikus Frakk, a magyar vizsla és a két mézes-mázos cica, Lukrécia és Szerénke meséje. Az összesen négy évadot megélt rajzfilmet több, mint tíz éven keresztül láthattuk a képernyőkön. Ezalatt szemtanúi lehettünk Károly bácsi és Irma néni házi kedvenceink a csatározásában, amely során valószínűleg a legtöbben a vadászkutyának drukkoltunk.

Az egyik legismertebb magyar mese Frakk és a macskák története

9. MacsEb
Egy ötletes és vicces amerikai rajzfilmsorozat, amin mindig jót lehet derülni. Az egy testbe zárt bölcs macska és csatakos kutya mindig valamilyen bajba keveredik, hiszen nem könnyű az együttélés. Az egyikük az egyik irányba, míg a másikuk ellentétesen indul el folyamatosan. A négy évadot és összesen 66 epizódot megélt sorozat hazánkban is nagyon közkedvelt volt.

Rendkívül viccesre sikerült MacsEb karaktere

+1. A királynő kutyája
Egy plusz filmajánló ez a viszonylag friss, 2019-ben megjelent animációs mese, amely nem mellesleg egy belga produkció. A történet során II. Erzsébet kedvenc corgi-jának a történetét követhetjük nyomon és izgulhatunk érte, hogy sikeresen hazatalál-e. Rexnek a számos kaland során meg kell tanulnia nélkülöznie a luxust, illetve barátokra, sőt szerelemre is talál.

Köztudottan a corgi a királynő kedvenc kutyafajtája

Főkép forrása: meselandia.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.