oszi-kirandulohelyek-zserboka
Kirándulás

Őszi kirándulóhelyek – Budapest és környéke

Az őszi napok kiválóan alkalmasak arra, hogy fél-egy napos kirándulásra induljunk a kutyusunkkal, hiszen nincsen nagy hőség, így még szívesebben szaladgálnak és játszanak a szabadban. Amennyiben szerencsénk van, és nem esik az eső, valamint a hőmérséklet sem kúszik túl alacsonyra, érdemes nekünk is kinyújtóztatni egy kicsit magunkat, valamint megcsodálni a természetet ebben a változatos, színpompás évszakban.

Ezúttal olyan kirándulóhelyeket gyűjtöttünk össze, amik Budapesten és vonzáskörzetében könnyen elérhetők, alkalmasak akár pár órás, de egész napos időtöltésre is és biztos választás, ha négylábúval indulunk útnak. Szemezgettünk ismert és kevésbé látogatott helyek közül, így biztosan mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő programot.

1. Hármashatár-hegy
A Hármashatár-hegy nem csak a siklórepülősök kedvelt helye, hanem sokan érkeznek ide egy frissítő sétára, akár kutyával is. A hegy könnyen megközelíthető a Szépvölgyi-útról érkezve autóval, vagy a 65-ös jelzésű busszal és már szívhatjuk is magunkba a tiszta levegőt. A Hármashatár-hegy a Budai-hegység részeként, 495 méteres magasságával szinte az egész városból jól látható és könnyen felismerhető adótornyáról. Nem mellesleg magáról a hegyről is csodás kilátás nyílik a környező hegyekre és az egész városra. Jó időben akár a Mátra és a Börzsöny is megcsodálható távolról.

harmashatar-hegy-zserboka

2. Normafa
A Budai-hegység keleti oldalán, a Budai Tájvédelmi Körzet részét képezi ez a kedvelt kiránduló- és síelőhely, ahol biztosan minden budapesti és turista egyaránt megfordul. A Svábhegy legmagasabb pontjaként csodás kilátás nyílik a Normafáról a fővárosra, a Dunára, valamint a pilisi és budai hegyekre. Maga a Normafa egy hatalmas tisztás, amelyet óriási fák öveznek és ami kiváló, ha kedvencüket jól meg szeretnénk futtatni, vagy labdáznánk vele egy nagyot.

3. Városliget
A Városliget Budapest szívében csodás kikapcsolódási lehetőséget biztosít azoknak, akik a természet lágy ölén szeretnének egy kis időt eltölteni, azonban nincs kedvük ezért messzire utazni. Amellett, hogy itt található a város egyik legmodernebb és legnagyobb kutyaparkja, sétálhatunk kedvencünkkel a Városligeti-tó környékén (kacsavadászok vigyázat!), vagy megcsodálhatjuk a romantikus Vajdahunyadvárat. Ha szerencsénk van, akkor a Vajdahunyadvár környékén az árusoknál ihatunk egy forrócsokit, vagy teát és elmajszolhatunk mellé egy perecet.

varosliget-zserboka

4. János-hegy
A János-hegy a Budai-hegység részeként a főváros legmagasabb pontja, mintegy 527 méter magas. A tetején található a híres Erzsébet-kilátó, amelyet maga Erzsébet királynő is meglátogatott és ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Budapestre és a környező hegyekre. Amennyiben hosszabb kirándulásra indulnánk, kiváló túraútvonal veszi kezdetét a zugligeti Libegő alsó állomásától, amely során érinthetjük a Budai-hegység legszebb kilátóit: az Erzsébet-, a Kaán Károly- és a Makovecz Imre-kilátót.

janos-hegy-zserboka

5. Margitsziget
A belvárosban található minden budapesti kedvence szigete, a Margitsziget, ami szintén tökéletes választás, ha pár órás szabadtéri programra vágyunk. Kutyásoknak kiváló, mivel a hatalmas Nagy-réten biztosan akad egy vagy több játszótárs, de izgalmas lehet együtt felfedezni a domonkos rendi, illetve ferences rendi kolostorromokat is. Amire vigyázzunk, hogy jó időben sok a biciklis, illetve bringó hintós.

margitsziget-zserboka

6. Dera-szurdok
A Pilis egyik legvonzóbb patakvölgye könnyen megközelíthető Budapestről és minden évszakban más és más arcát mutatja. A Pilisszentkereszttől nem messze kezdődő szurdok sokak kedvence a környéken és remek választás kutyásoknak is. Maga a szurdok 1 km hosszú és a patak mellett futó ösvényen haladva néha fahidakon kell átkelnünk, ami még hangulatosabbá teszi a hely atmoszféráját. A vadregényes, romantikus szurdok mintegy 30 perc alatt bejárható, de ne csüggedjünk, mert akármikor visszatérhetünk.

dera-szurdok-zserboka

7. Dömörkapu, Siklósi rét, Lajos-forrás
Szintén a Pilisben található ez a családosok és négylábúak számára is idilli kirándulási lehetőség, amely Dömörkaputól indul egészen a Siklósi-rétig. Számos pihenő- és piknikező hely egészíti ki a vadregényes tájat, ahol vízesések, rétek és csörgedező patak kíséri az utunkat. Dömörkapu a Visegrádi-hegység része, ahonnan kiindulva a Bükkös-patak csörgedezik mellettünk. Több forrásból is vehetünk kristálytiszta vizet, így érdemes eszerint készülni.

bukkos-patak-zserboka

8. Ócsa, Selyemréti tanösvény
Budapesttől délre található az Ócsai Tájvédelmi Körzet, ahol a Selyemréti tanösvényt bejárva egy mesebeli láperdőt tekinthetünk meg. A kellemes sétaút egészen a Selyem-rétig vezet, ahol a pihenőhelyen piknikezve olvadhatunk bele még jobban a természetbe. Az oda-vissza 3 km hosszú tanösvény testközelből, információs táblák segítségével ismerteti meg a látogatókat a lápos területek élővilágával. Nagyszerű választás kutyával is, mivel itt kevesebb látogató jellemző és a réten garantált a nagy futkosás.

selyemret-zserboka

 9. Fóti-Somlyó tanösvény
A Gödöllői-dombvidék peremén fellelhető Fóti-Somlyó mintegy 25 km-re található a fővárostól. A tanösvény a Fáy-présháztól indul, ami kiválóan megközelíthető autóval és egy kellemes, 3 km-es ösvényen vezet körbe. A lepkés jelzéseket követve könnyen, 2,5 óra alatt bejárhatjuk a családosok és kutyások által is kedvelt kirándulóhelyet. Amennyiben jobban bele szeretnénk merülni a természet adta látnivalókba ezen a területen, vezető füzetet is kérhetünk a Fáy-présházban és részletesebben olvashatunk például a lepkevilágról, vagy a gyurgyalagokról.

fay-somlyo-zserboka

10. Nagy-Szénás tanösvény
Szintén a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található a Nagy-Szénás tanösvény, ami Nagykovácsiból kiindulva főként az egyedülálló pilis len élőhelyeként ismert. Ezen kívül a Szénások még számtalan védett állat- és növényfajnak adnak otthont, melyeket a tanösvény során egy kicsit közelebbről is megismerhetünk. A csupán 2 km hosszú tanösvény kutyával is könnyen bejárható és remek választás egy kellemes délelőtti vagy ebéd utáni programnak. 

nagy-szenas-zserboka

Képek forrása: kirandulastippek.hu, wikipedia.hu, normafapark.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.