Hasznos tippek,  Hírek és érdekességek,  Táplálkozás

Sárgarépa – nem csak nyusziknak való

Hasonlóan az almához, a sütőtökhöz, az áfonyához és a banánhoz, a sárgarépa is kiváló eleséget jelenthet kiskutyáink számára. Mindamellett, hogy talán az előzőekben felsorolt szuper gyümölcsök/zöldségek közül a legolcsóbb, mindenki számára elérhető és nagyban hozzájárulhat a négylábúak egészséges étkezéséhez. Alacsony a kalóriatartalma, ropogós és édes, valamint a legtöbb eb rajong érte.

A sárgarépában köztudottan sok béta-karotin található, továbbá antioxidánsok, rostok, C- és K-vitamin, valamint kálium. Kiváló forrása a magnéziumnak, a mangánnak, a legtöbb B-vitaminnak és foszfornak, ami többek között elegendő energiát biztosít. A narancssárga gyökérzöldség továbbá sok luteint tartalmaz, ami a szemek egészségéhez járul hozzá.

A sárgarépa, mivel rengeteg rostot tartalmaz, csak lassan adagolható az étrendbe, valamint az organikus fajta a legjobb választás, mivel a hagyományos gyökérzöldségekben nagy eséllyel rovarirtó maradványok találhatók meg.

A tálalás legegyszerűbb módja, ha karikázva, vagy kockára vágva adjuk a sárgarépát a kiskutyánknak. Amennyiben a rendes étkezést szeretnénk egy kicsit felturbózni, egyszerűen adagoljuk az étel tetejére, nyersen vagy pedig egy kissé megpárolva.
Abban az esetben, ha organikus répát vásárolunk, nem szükséges meghámozni, azonban mindenképpen mossuk meg alaposan előzetesen. A sárgarépa zöldje is teli van tápanyaggal, azonban ezt el kell távolítanunk, mivel a legtöbb kutyus nem kedveli a földes ízét.

Végül egy egyszerű, de mégis finom almás-répás falatokat ajánlunk, amit magatok is könnyen el tudtok készíteni a kutyusotok számára.
Hozzávalók:

  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt vagy barna rizsliszt
  • 1 csésze reszelt sárgarépa
  • 1 tojás
  • 1/2 csésze cukormentes almaszósz


Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  • Keverjünk össze minden hozzávalót.
  • Gyúrjunk kis golyókat, majd rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és nyomjuk egy kicsit össze, hogy kb. 1-1,5 cm vastag tésztát kapjunk.
  • Süssük aranybarnára.
  • Megjegyzés: érdemes 1/2 teáskanál sót hozzáadni az eltarthatóság meghosszabbítása érdekében.

Forrás: thebark.com, mybakingaddiction.com

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük