Egyéb,  Hasznos tippek,  Hírek és érdekességek

Kutyák közötti üdvözlés – útmutató

Nektek is adódott már problémátok abból, ahogyan kutyátok üdvözölte az egyik fajtársát? Vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagytok, miként lehet megfelelően bemutatni egymásnak két kutyát? Ebben a cikkben megtaláltok minden választ és egy útmutatót is, hogyan célszerű az ismerkedést megejteni.

Az üdvözlésnek rengeteg funkciója lehet a szociális fajok között, a bizonytalanság csökkentésétől kezdve, a félelmen és izgatottságon át az információ gyűjtésig. Jelezheti a státuszt és növelheti a toleranciát a közelséggel kapcsolatban, vagy fontos szerepet tölthet be a konfliktusok feloldásában és a békítésben. A kutyák erősen szociális teremtmények, és míg általában nem valószínű, hogy meg tudjuk mondani, hogy éppen melyik üdvözlési funkcióval van dolgunk, az igen valószínű, hogy egyszerre több célt is szolgál.

Az üdvözlés az egymás számára ismerős és ismeretlen kutyák között teljesen eltérő. Az utóbbiak számára a legkézenfekvőbb cél valószínűleg, hogy felmérjék egymást: “Hím vagy nőstény vagy? Hol jártál? Mennyi idős vagy? Szeretsz játszani? Barátságos vagy? Szociális? Illedelmes? Olyan valaki vagy, akivel kapcsolatba szeretnék lépni vagy nem?”. Mindeközben azon kutyák számára, akik már jól ismerik egymást, az üdvözlés inkább a kapcsolatuk folytatásaként értelmezhető, valamint hogy kifejezzék az örömteli érzéseiket az újratalálkozás alkalmával.

Hogyan néz ki egy normális, illedelmes üdvözlés?
Néhány variációt leszámítva, ugyanazok az alapok figyelhetők meg ebben az esetben. A kutyák nyugodtan közelítenek egymás felé, inkább a másik oldalához tartva, mintsem szemtől szembe. A szaglászás nagyon fontos része a procedúrának és bárhol találhatnak érdekes mirigyet, feromont vagy egyéb illatokat a másikon. Lehetséges, hogy a másik orrához érnek, vagy megszaglásszák egymás hátsó fertáját. John Bradshaw szerint a hímek általában egyenesen a fenéknél kezdik a szaglászást, míg a nőstények inkább a fej felől közelítenek.

Amennyiben az üdvözlés jól sikerült, a kutyák teste ellazul és jöhet a játék.
Gyakori azonban, hogy a gyors üdvözlést követően a négylábúak útja külön válik. Camille Ward 52 ebnél tanulmányozta egy parkban az üdvözlési módszereket és arra jutott, hogy meglepően gyorsan – tipikusan 6-8 másodpercet követően – a kutyák másfele indultak a rövid interakciót követően. Ami még meglepő, hogy csupán az üdvözlések 12%-a végződött játékkal. Mindezekből arra következtethetünk, hogy amennyiben a kutyák szabadon mozoghatnak, gyorsan üdvözlik egymást és tovább állnak, valamint hogy az üdvözlést követő játék nem olyan valószínű, mint ahogy azt mi hittük.

Hogyan néznek ki a potenciálisan kellemetlen üdvözlések?
Több jelet is felfedezhetünk, amennyiben az üdvözlés nem jó úton halad. A kutya mehet nyílegyenesen, nekironthat, vagy ráugorhat a másikra. Mindez nem csupán rossz viselkedés, hanem megijeszti, megfélemlíti a másik ebet.
Egyértelmű jel, hogy vihar van készülőben, ha a négylábú bármelyik testrésze feszültségben van; az arckifejezése aggodalmat, félelemet, vagy bármilyen negatív érzelmet sugároz; valamint a lassan mozgó, behúzott farok sem jelent jót. A kutyatársadalomban, ha a másik fejére fekszenek vagy a mancsukat a másik vállára teszik, nagyon tolakodó viselkedésnek számít. Az intenzív bámulás egy másik “nem-nem”, mivel ez is nagyon udvariatlan viselkedés, ami egyenesen fenyegetésnek minősül.
Az ugatás, vagy más hangok azt jelzik, hogy a kutya zaklatott és egyáltalán nem élvezi az interakciót. A felugrálás, a morgás és természetesen a harapás egyaránt elfogadhatatlan az üdvözlés során. Amennyiben az egyik kutya szaglássza a másikat, aki ezt visszautasítja, az is feszültséghez, majd problémához vezethet.

Mindeközben mi, emberek, a tudatlanságunknak köszönhetően a helyzetet sokszor még inkább megnehezítjük a sok, szokásosnak mondható, mégis érthető reakciónkkal: megfeszülünk, visszatartjuk a lélegzetünket, illetve egyéb jelei az idegességnek; egy helyben ácsorgunk, ami a kutyust hosszabb érintkezésre kényszeríti; sarokba szorítjuk az ebet; megfeszítjük a pórázt; azt sugalljuk, hogy az állatoknak kell a helyzetet megoldaniuk; hangosan/idegesen beszélünk; vagy megbüntetjük a négylábút.
A kutyák nagyon érzékenyek a viselkedésünkre és a testbeszédünkre, így ha egy feszült helyzetben mellettük vagyunk, biztosan hatással leszünk rájuk. Ez gyakran azt jelenti, hogy még több feszültséget generálunk, ahelyett, hogy csökkentenénk azt.

Mit tegyünk gond esetén?
Annak ellenére, hogy nem minden “rossznak” kinéző viselkedés vezet még rosszabbhoz, érdemes tudni, hogy mit tegyünk akkor, ha kezdenek félresiklani a dolgok. A legfontosabb, amink lehet, az a tudás arról, hogy miként kéne kinéznie egy rendes, valamint egy problémás üdvözlésnek és ismernünk kell a kutyák testbeszédét, ami alapján meg tudjuk határozni az eb komfort fokozatát és eszerint gyorsan reagálni tudunk az első jelre, ha az üdvözlés során valami nincs rendben.
Ha két kutya között az üdvözlés feszült lesz, vagy bármelyik kutya nyugtalanul néz ki vagy viselkedik, változtassuk meg mi a hangulatot. Maradjunk nyugodtak és beszéljünk boldog, meleg hangon, mondjunk valami ilyesmit, “Erre!” vidám módon és haladjunk tovább a kutyával. Folytassuk a sétát és ösztönözzük erre a kedvencünket is. A mozgás gyakran elveszi az élét az üdvözlésnek és a rossz hangulatnak, mert kizökkenti a kutyát az adott szituációból.

Hogyan mutassunk be két kutyát egymásnak helyesen?
A nyilvánvaló és ideális stratégia, ha mindent megteszünk a siker érdekében. Szerencsére számos olyan dolgot tehetünk, vagy elkerülhetünk, ami segíti ezt.
Az üdvözlés nagy valószínűséggel sikeres lesz, ha a kutyák nem érzik magukat csapdában, tehát lehetőleg szabadon, póráz nélkül történjen az ismerkedés. Ha jobban belegondolunk, akkor egyértelmű, hogyha pórázon van a kutya, akkor rá van kényszerítve, hogy a másikkal találkozzon, nem tud szabadon távozni, így ez feszültséghez vezethet. Amennyiben mégis kénytelen vagyunk pórázon ismerkedni, akkor laza legyen a póráz.
Nyílt terepen könnyebb az ismerkedés, mint zárt térben, hiszen a kutyáknak van terük a mozgáshoz és bármikor távozhatnak.
A legjobb mód az ismerkedésre a kutyafuttatóban van, mivel ez az a hely, ahol a gyors üdvözlést követően már mehetnek is tovább, ha úgy akarják.

Forrás: thebark.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.