Hírek és érdekességek

Az örökké visszatérő kérdés: lehetnek-e boldogok együtt a kutyák és a macskák?

A több háziállattal rendelkező gazdik, a viselkedéskutatók és a trénerek is mindig újabb és újabb információk után kutatnak, hogy miként éljen békében az említett két faj egymás mellett. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, a feromonok fontos szerepet játszhatnak az egymáshoz szokásban és a boldog együttélésben.

Rengeteg kutya és macska szimplán csak jól kijön egymással, akár arról van szó, hogy jóindulatúan tudomást sem vesznek egymásról, vagy pedig közeli játszópajtások. Gyakran problémamentesen eléldegélnek egymás mellett annak ellenére, hogy különböző kommunikációs jeleket használnak, illetve hogy bizonyos kutyák prédaként tekintenek a macskákra. A két faj feszült kapcsolata azonban hatalmas stresszt okozhat a családtagoknak és szélsőséges esetben akár ahhoz is vezethet, hogy az egyik kedvenctől el kell búcsúzni.

Az Egyesült Királyságban végzett legutóbbi kutatás, amelyet ez év júliusában publikáltak, az első, amely két feromon hatásosságát vizsgálta, amely fejleszti az egy háztartásban lévő kutyák és macskák kapcsolatát. A kutatásban résztvevőket a közösségi oldalakról, online csoportokból és állatorvosi rendelőkben kiakasztott poszterekről verbuválták. Az állatok, amelyek végül bekerültek a kutatásba, mind “házban tartott egyedek, akikben a gazdik meglátták a fejlődési lehetőséget”.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a feromonok hogyan befolyásolják a kutyák és macskák viselkedését az otthoni környezetben. A legnagyobb felfedezés az volt, hogy mind a két termék pozitív hatással volt a két faj közötti interakciókra, valamint az egyéni viselkedésükre egyaránt. A felfedezés nagyon biztató lehetőség, hogy ezeket a feromonokat használjuk azoknál az egyedeknél, akik nem jönnek olyan jól ki egymással.

A szakértők úgy gondolják, hogy a fentebb említett feromonok megváltoztatják az állatok érzelmi feldolgozását, főként, ha a feltételek stresszesek. Az viszont fontos, hogy különbözőképpen működnek, mint a szorongásoldó gyógyszerek. Ebben a párhuzamosan véletlen próbában két feromont – egy a kutyáknak és egy a macskáknak – használtak. Mindegyik otthonban véletlenszerűen alkalmazták az egyik feromont, amelyről egy címkézetlen diffúzorban gondoskodott valaki, aki nem kapcsolódott a tanulmányhoz. A résztvevők és a kutatók sem tudták, hogy melyik háztartásban melyik feromon lett elhelyezve.

A hat hetes vizsgálat során jelentős csökkenésről számoltak be a nemkívánatos viselkedéseket illetően: a kutya ugat a macskára, bámulnak egymásra, a kutya üldözi a macskát, a macska elszalad, vagy elbújik az eb elől. Azok a háztartások, amelyek macska feromon diffúzort kaptak, észrevették, hogy a cicák nyugodtabbak lettek, míg a kutyás háztartások szintén ugyanezt tapasztalták az ebekkel kapcsolatban. Nőtt a barátságos üdvözlések száma, valamint az együtt töltött idő ugyanabban a helyiségben.

A két feromont azonban nem próbálták ki együtt, de ez lenne a következő logikus lépés, ahogy a placebo hatás vizsgálata is, vagyis egy diffúzer, ami nem tartalmaz feromont.

Az adatgyűjtés mellett, a résztvevők visszajelzése nagyon kedvező tapasztalatokat mutatott. Több ember jelezte, hogy az interakció a kutyájuk és a macskájuk között pozitív irányba változott: “Kevesebb kergetés és több finom játék.” “Láttam, ahogy egymás orrához érnek pár alkalommal, ami határozottan új dolog.” ” Az egész háztartás elégedettebb lett.”

És a Ti kutyátok és macskátok hogy jönnek ki egymással? Megfontolnád a feromonok használatát, amennyiben ez fejleszti a kapcsolatukat?

Forrás: thebark.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.