afonyas-kutyakeksz
Hasznos tippek,  Hírek és érdekességek,  Táplálkozás

Egy igazi kuriózum kutyáknak: az áfonya

A napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, kék gyümölcsöt nyugodtan kínálhatjuk kedvencünknek is. Az áfonya már az év minden napján elérhető – friss, fagyasztott vagy fagyasztva szárított formában – és kiváló választás, ha valami szuper egészséges finomságot szeretnénk adni a négylábúnknak. Az apró gyümölcs gyönyörű színét a benne levő antociánok adják, amelyek erős antioxidánsok. A bogyók tartalmaznak továbbá C-, K- és E-vitamint, fitokemikáliákat, mangánt és rostokat. A fitokemikáliák olyan kémiai összetevők, amelyet növények állítanak elő, beleértve a zöldségeket és gyümölcsöket is. Egyes fajtájukról azt gondolják, hogy bizonyos ráktípusok ellen védelmet nyújt.

Az áfonya ismeretes arról, hogy az egyik legtáplálóbb bogyós gyümölcs a kutyák számára. Egy bögre kék bogyó csupán 84 kalóriát tartalmaz és lenyűgöző vitaminforrás a kedvenceink számára. Egyes tanulmányok szerint bizonyos antioxidánsok, amelyek az áfonyában is megtalálhatók, az idősödő kutyák kognitív funkcióit jelentős mértékben javítják.

Ahogy sok más gyümölcsöt, az áfonyát is szép lassan, kis mennyiségben ismertessük meg a kutyával, hiszen könnyű rákapni erre a csoda gyümölcsre, ami viszont túl nagy mennyiségben nem jó a gyomornak. A legegyszerűbb, ha megmossuk és azonnal kínáljuk, vagy a kutyus szokásos ételadagjához is adhatjuk.

Ha pedig izgalmasabb módon szeretnénk az áfonyát beépíteni a mindennapokba, próbáljuk ki ezt a könnyen elkészíthető áfonyás kekszet.

Hozzávalók:

  • egy bögre búzaliszt
  • másfél bögre normál méretű zabpehely
  • egy teáskanál sütőpor
  • háromnegyed bögre áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • két tojás
  • fél bögre zsírszegény joghurt
  • negyed bögre olaj

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  • Keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet és a sütőport.
  • Adjuk hozzá a tojásokat, a joghurtot, az olajat és alaposan keverjük el.
  • Végül adjuk hozzá az előzetesen megmosott áfonyát.
  • Teáskanálnyi darabokat helyezzünk egy előre kiolajozott tepsire.
  • Süsssük kb. 25 percig. Amennyiben egy fogpiszkálót beleszúrva még rajta maradna tészta, süssük még pár percig.

Forrás: thebark.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük