Hírek és érdekességek

Fűevés: aggódjunk, vagy sem?

A legtöbb kutyatartó számára nem szokatlan látvány, hogy kiskedvence a közeli fűcsomó felett görnyed és csámcsog. Habár ez akár egy vészjelzés is lehet, a kutyáknál mégis megszokott dolog (még a vadkutyáknál is megfigyelték ezt a jelenséget) és a legtöbb gyakorlott gazdi ezt teljesen normális viselkedésként írja le. Valójában a leggyakoribb növény, amelyet az ebek megesznek, az a fű. Mindeközben tudjuk, hogy nem képesek megemészteni ezt a zöld növényt (hiányzik a szervezetükből az az enzim, amely képes lebontani a rostokat) és kevés a tápanyagértéke is, mégis találunk pár okot arra, hogy a fű után sóvárognak kutyusaink.

A különböző kutyák eltérő okok miatt esznek füvet és míg a szakértők nem biztosak benne teljesen, hogy mi az oka ennek a viselkedésnek, mindannyian egyetértenek abban, hogy nincsen egyértelmű válasz. Ha megérted a saját kutyádat, akkor felismered az ő egyedi okait és nyugodt szívvel irányíthatod a fűevési szokásait, amennyiben ez szükséges.

Nézzük meg hát a következőkben, hogy mik lehetnek ezek az okok!

Pocak gondok
Egyes hiedelmek szerint akkor fogyasztják előszeretettel a füvet a kutyák, amikor hányingerük van, illetve hányást szeretnének előidézni és ezáltal el szeretnék érni, hogy ideiglenesen jobban érezzék magukat. Ez az öngyógyító módszer leginkább akkor jellemző oka a fűevésnek, ha hirtelen jelentkezik és a kutyán látszik, hogy kétségbeesetten szeretne kimenni, piszkítania kell, nyújtogatja a nyakát, nyalogatja a száját és öklendezik.

Sok kutyatulajdonos és szakértő vitázik azon, hogy a füvet tisztítóként használjuk, amiatt, hogy a kutyák nem lehetnek olyan okosak, hogy megértsék az ok-okozati összefüggést a fű és a rossz gyomor között. Mindemellett a gyomorbántalom és a hányás egyéb súlyos betegségek tünete is lehet, amellyel állatorvoshoz kell fordulni.

Bélférgek
Feltételezzük, hogy bizonyos kutyák a vadon élő ősöktől, a farkasoktól őrizte meg a fűevés szokását. A farkasok belső paraziták, illetve férgek esetén esznek füvet. A fű, mint durva táplálék segíti a belek mozgását és eltüntetni a férgeket. A háziasított kutyák – még a parazitamentesek is – örökölhették ezt az evolúciós fűevési szokást.

Táplálkozási szükségletek
Annak ellenére, hogy a fűnek nagyon kevés, illetve semennyi táplálkozási értéke sincsen a kutyának, valójában az újonnan megkedvelt snack sok mindent elmondhat a kutya étrendjéről. Amennyiben sok füvet lakmározik az eb, lehetséges, hogy bizonyos tápanyagokat keres, amelyek hiányoznak az étrendjéből. Mivel a fű sok durva táplálékot és rostot, fitotápanyagokat, klorofillt és káliumot tartalmaz, érdemes megfontolni, hogy magas rosttartalmú diétára fogjuk a kiskedvencet. Ezen kívül kiegészítésként adjunk neki probiotikumot és emésztést segítő enzimeket is, hogy a kiskutya minél jobban fel tudja dolgozni az ételt.

Unalom
Sok más viselkedésbeli problémához hasonlóan, a fűevés is visszavezethető a kevés gyakorlásra, foglalkozásra. Amennyiben hosszú ideig egyedül hagyjuk a kertben a kiskutyánkat, jó mókának tűnhet fűevéssel elütni az időt. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű foglalkozásról, illetve különböző rágójátékokról.

Fincsi
Néha a legegyszerűbb válasz a kézenfekvő, vagyis hogy ezt szeretné a kutya! Az teljességgel lehetséges, hogy az eb, mint született dögevő, egyszerűen csak élvezi rágcsálni a füvet és kedveli az ízét és a textúráját. A legjobb ebben az esetben, ha hagyjuk, csináljon, ami jólesik neki. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy nem kell megakadályoznunk a fűevésben, hacsak nem szennyezett valamilyen rovarirtószerrel, gyomirtóval, vagy egyéb kémiai anyaggal.

Mindezek mellett vegyük figyelembe, habár a legtöbb szakértő egyetétért abban, hogy a fűevés nem káros, vannak más növények is a kertben, amelyek mérgezőek lehetnek a kutyák számára!

Forrás: moderndogmagazine.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.