Hírek és érdekességek

Milyen veszélyek leselkednek az őszi időszakban a kutyusokra?

Imádjuk ezt a kellemes hónapot, hiszen a nyári forróság után remek érzés a hűvösben tölteni egy kis időt a kedvencünkkel és ezek a legalkalmasabb napok, hogy egy tartalmas kirándulásra indjuljunk el országszerte. Kutyáink imádnak ilyenkor a sokszínű avarban hemperegni, játszani, futkározni, azonban mégis akadnak olyan “veszélyek”, amelyeket érdemes szem előtt tartatunk az ősz folyamán. Lássuk, mik lehetnek ezek.

1. Rövidebb nappalok, hosszabb éjszakák
Ahogy egyre inkább haladunk a tél felé, a nappalok rövidülnek, míg az esti órák hosszabbodnak, ezért sokszor a napi sétára már sötétben kerül sor. Habár ez egyrészről igazán relaxáló lehet, a sötét séták során azonban számtalan olyan dolog fordulhat elő, ami nappal nem. Mivel kevésbé látunk, ezért folyamatosan figyeljünk arra, hogy kiskutyánk éppen mit csinál, például nehogy valami nem kívánatos dolgot felegyen a földről. Érdemes magunkkal vinni egy elemlámpát, így minden helyen jól látható lesz számunkra, hogy éppen mit tevékenykedik a kíváncsi kedvencünk. Mindemellett az is fontos, hogy a négylábúnk mások számára is látható legyen, így érdemes beszerezni egy világító nyakörvet, vagy valamilyen villogó jelzést, amivel jelezni tudjuk mások számára is, hogy merre jár éppen.

2. Vigyázat, gombák!
Az év ezen időszakában, a leeső falevelek halma alatt szívesen bújnak meg a különböző gombák. Szerencsére nem minden fajta mérges, azonban sokszor nehéz megkülönböztetni az ehető és a veszélyes egyedeket. Ezért alapból tartsuk távol mindenféle kalapos növénytől a kiskutyánkat, nehogy valami baleset történjen.
Amennyiben kertünk van, érdemes minden nap átnézni a terüreletet, hogy esetleg találunk-e valamilyen gombát, illetve séta közben is legyünk figyelmesek a fűven megbújó kalaposokra.

3. Bolhák a csúcsponton
Sok kutyatartó hibásan azt gondolja, hogy a hideg idő beköszöntével a bolhák elpusztulnak. Az igazság azonban az, hogy az ősz a csúcsidőszaka a bolháknak. Csak akkor pusztulnak el, ha a hideg idő már tartósan beköszöntött. Mivel sokan ebben az időszakban már kevésbé, vagy egyáltalán nem gondoskodnak a bolhák elleni védekezésről, a bolhák általi fertőzés sokkal gyakoribb, mint tavasszal, vagy nyáron. Emiatt ne feledkezzünk el a folyamatos bolhák elleni védelemről még ősszel sem!

4. Pulcsi=molylepkék
Ti is szeretitek a pulcsis időszakot? Csak vigyázzunk arra, hogy amikor elővesszük a téli, meleg ruhákat, nem bújik meg sehol sem molylepke. A molylepkékben nagy mennyiségben megtalálható a naftalin, a paradiklór-benzebe és a kámfor, amelyek mérgezőek a kutyák számára. Amennyiben megeszik a kis rovarokat, vérszegénységet, hányást, letargiát, illetve máj és vese problémákat okozhatnak. Amennyiben lenyelik a kis élőlényeket, fulladási és bélelzáródási problémák is felmerülhetnek. Mivel akár egy molylepke is problémát okozhat, ezért érdemes elgondolkozni, hogy milyen alternatívák jöhetnek szóba, hogy elriasszuk őket. A legegyszerűbb például a levendula, ami köztudottan távol tartja ezeket a rovarokat.

5. Messze kerüljük el a fagyálló folyadékot
Csak pár ártatlan nyalás a szomszéd kocsifelhajtáján található édes illatú folyadékból már egy kisebb, vagy közepes nagyságú kutya pusztulását is okozhatja. Legyünk fokozottan óvatosak, amikor sétálni indulunk a kiskedvencünkkel és tartsuk nagyon távol őket a fagyálló folyadéktól. Előzzük meg, hogy bármilyen pocsolyából, vagy patakból igyanak, hátha abba is került a mérges folyadékból.

6. A lepottyanó ételek bőségszaruja
Az egyik kedvencünk ebben az időszakban az édességek és a finom falatok bőséges választéka. Sajnos ezek közül az őszi nyalánkságok közül sok veszélyes a kutyákra nézve. Remélhetőleg mindenki tudja, hogy az ebek számára kerülendő a csokoládé, a hagyma, a cukormentes édességek, de akadnak olyan kevésbé ismert ételek is, amelyek hasonlóan károsak. Kerüljük el a szőlőt és a mazsolát, amelyek olyan toxinokat tartalmaznak, amelyek vesekárosodást okoznak. Ne adjunk kiskutyánknak magas zsírtartalmú ételeket, mint a pulyka bőre, vagy vörös húsokat, sonkát, szószókat, mert ezek egy élethosszig tartó állapothoz vezethetnek, a hasnyálmirigy gyulladáshoz.

7. Parlagfű, pollen és penész – Te jó ég!
Ugyanazok a szezonális allergiák, amelyek az embert is érintik, a kutyákra is hatással vannak. A parlagfű, a pollen, a penész, a por és a fűfélék okozhatják a viszketést, a kapirgálást, a dörzsölést, a könnyes szemeket, az orrfolyást és a fülfertőzést a család szőrös tagjának. Ha szezonális allergiáról van szó, akkor a legjobb védekezés a támadás. A rendszeres fürdés gyengéd samponnal eltünteti az allergiát és megynyugtatja a viszkető bőrt. Ha tisztán tartjuk a kutyus mancsait, akár úgy, hogy minden alkalommal, ha kimegy, akkor az ajtóban felállítunk egy mancsmosó állomást, megelőzheti az allergiás tüneteket.

Legyünk tehát figyelmesek az ősz folyamán is, hogy kényelmes és biztonságos életet nyújtsunk kutyusunknak!

Forrás: dogingtonpost.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.