tiszaigari-arboretum
Kirándulás

Tiszaigar Arborétum

Még adósok maradtunk a júliusi nyaralásunk utolsó momentumával, pedig egy igazán felejthetetlen élményben volt részünk. Tehát a Tisza-tó közelében járva ne hagyjuk ki ezt a kevésbé ismert helyet, mert igazán megéri ide ellátogatni. Tiszafüredtől kb. 10 km-re, tehát 10 perc kocsiútra található ez a gyönyörűen karbantartott arborétum, ahova igazán egyszerű eljutni.

Ha jól emlékszem, mi az utolsó előtti napunkon látogattunk el ide. Aki olvasta a korábbi Tisza-tavas bejegyzésünket, az emlékezhet, hogy rengeteg volt a szúnyog a tó környékén, így elég nehéz volt olyan kirándulóhelyet találni, ahol elkerülhetjük a kis vérszívókat, de a végére csak sikerült. Persze ehhez még plusz nehézség, hogy kutyát sem engednek be mindenhova, de szerencsére a Tiszaigari Arborétum minden kritériumnak megfelel, így örömmel indultunk el ide.

tiszaigari-arboretum

És tényleg nem kellett csalódnunk. Kutyát is simán be lehet vinni a hatalmas területre, persze szigorúan pórázon vezetve. A parkolóba érve csak egy kocsi állt ott rajtunk kívül, így biztosítva volt a nyugodt, csendes séta. Egy forgókapun kell belépni az arborétumba, miután pár száz forintos belépőnket egy perselybe bedobtuk, így érdemes előre készülni apróval. Rögtön lenyűgöző a terület nagysága és azt nem győzöm kiemelni, hogy milyen szépen karbantartják. Több helyen is találkoztunk kertésszel, aki éppen a növényekről gondoskodott.

Egy kavicsos ösvényen tudjuk bejárni az arborétum területét, ahol mi kb. 1,5-2 órát töltöttünk el. Csodás volt a hatalmas fák között bóklászni. Ami rögtön feltűnt, hogy a pókok imádnak ezen az árnyékos, száraz helyen éldegélni, mivel rengeteg pókhálóba akadtunk bele. A terület szélén egy kis patak csörgedezik, amin több híd átível és azokon átsétálva egy kisebb réti területre bukkanunk.

Az arborétum a Tiszaigar Természetvédelmi Területhez tartozik és több, mint 375 faj található meg itt, melyeket információs táblák segítségével tudunk azonosítani. Számos fafajta, mint például a páfrányfenyő, a tiszafa, a kolorádói jegenyefenyő, a szerb luc, a duglászfenyő, vagy az amerikai mocsárciprus magasodik az égbe. Mindezek mellet őshonos bükköt és szelídgesztenyét, valamint 17 féle tölgyfajt csodálhatunk meg. Tehát a terület fő vonzereje elsősorban az itt található gazdag fagyűjtemény.

tiszaigari-arboretum

Az arborétum területén kulturált mosdó, illetve belső kiállítótér is található, azonban az utóbbit sajnos zárva találtuk. Több helyen meg lehet szakítani a sétát és megpihenni a fából készült padokon, érdemes így is megcsodálni a természetet. Összességében véve egy kellemes délelőttöt töltöttünk el itt a nyári forróságban és szívesen ellátogatunk ide legközelebb is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.