het-erdekes-teny-a-kutyak-fulerol
Hírek és érdekességek

7 érdekes tény a kutyák füléről

Ki ne lenne oda a kutyák cuki, puha füléért? Azonban legyen szó lógó, ráncos, kicsi, vagy nagy fülekről, mindegyik egy célt szolgál: tölcsér a hangoknak. Tudtátok, hogy legalább 18 izom felel azért, hogy billentik, emelik, vagy forgatják ezeket a bolyhos tartozékokat, amelyek segítenek felfogni és azonosítani a hangokat a különböző irányokból?

Az emberekkel ellentétben, akiknek nagyon rövid a hallójáratuk, a kutyák szűk, hosszú hallójárattal rendelkeznek, ami mintegy 90 fokos fordulatot tesz, ahogy halad egyre beljebb. A macskákhoz viszonyítva, a kutyáknál sokkal gyakoribbak a fülbetegségek a nehéz, lógó fülek miatt.

Az ebek hallóképessége függ a fajtától és a kortól, de az általános hallótávolság 67 és 45 000 Hz között mozog. Ehhez viszonyítva az embereké 20 és 20 000 Hz közé tehető.

Mivel a kutyák a magasabb frekvenciájú hangokat is hallják, eltérő akusztikai érzékeléssel rendelkeznek, mint mi. A zajok, amelyek az embereknek hangosnak tűnnek, olyan magas frekvenciájú hangokat bocsáthatnak ki, amik elijeszthetik a kutyákat. A kutyasípokat, amelyek ultrahangos hangokat bocsátanak ki, azóta használják a kutyakiképzés során, mióta felfedezték, hogy magasabb frekvenciát produkálnak, mint az emberi hang és erre jobban felfigyelnek kedvenceink.

Nézzük meg, hogy mik azok az érdekes tények a kutyák füléről és hallásáról:

  1. A fülek helyzetéből meg tudjuk állapítani, hogy mennyire figyel ránk egy kutya. A felemelt fülek azt jelzik, hogy figyelnek, a kicsit hátrahúzott fülek a barátságosságra utalnak, míg ha a fülek szorosan a fejhez lapulnak, akkor  félelemre, vagy félénk reakcióra következtethetünk.
  2. A két fül egymástól független mozog.
  3. Még az éjszaka kellős közepén is hangos a világ a kutyák számára, mivel olyan hangokat is érzékelnek, mint a kristály rezonátor a digitális órában, vagy a termeszek mozgása a falban.
  4. A kutyák hallójárata „L”-alakú: függőleges a pofáig, majd 45 fokos fordulatot vesz vízszintesen a dobhártyáig. Mindez megnehezíti a vizsgálatot és hajlamossá teszi őket a különböző fülbetegségekre, beleértve a parazitákat is.
  5. A háziasított kutyák jelentősen magasabb frekvenciát is hallanak az emberekhez képest, de a macskáknál nem magasabbat.
  6. A Guinness Rekordok Könyve szerint egy Tigger nevű véreb tartja a legnehezebb súlyú fülek címet. A jobb és a bal füle 13,75 és 13,5 fontot nyom.
  7. Pete Scheifele, a Cincinatti Egyetem kutatója, egy hallókészüléket fejleszt, amely olyan kutyáknak fog segíteni, akik hallássérültek.

Forrás: thebark.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.