miert-nem-ehetnek-csokit-a-kutyak
Hasznos tippek,  Hírek és érdekességek,  Táplálkozás

Miért káros a csokoládé a kutyáknak?

Gondolkoztál azon, vagy akár már meg is történt, hogy csokit adtál a kutyusodnak? Inkább felejtsd el és többet ne tedd, mivel ez a közkedvelt édesség nagyon veszélyes, sőt mérgező kiskedvenceinknek.

Miért nem jó a kutyáknak a csoki?
A csokoládét a kakaófa bab formájú terméséből készítik, amelynek összetevői között megtalálható a teobromin. Ez pedig akár végzetes hatással is lehet a kutyákra. Egy másik alkotórésze a koffein, ami a methylxanine csoportjába tartozó drog és amelyet az emberek fel tudnak dolgozni, míg a kutyák nem.

Mely típusú csokoládék mérgezőek az ebekre?
Mindegyik, a fehér csokitól kezdve a feketéig káros hatással van rájuk, így egyikből se kínáljuk meg őket. Minél feketébb a csoki, annál több teobromint tartalmaz, ezért ezt is érdemes szem előtt tartani.

Mik a tünetek?
A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a nyugtalanság, a felgyorsult szívverés, a túlzott izgalom, a hiperaktivitás, az idegesség. Ha bármelyik tünetet észleljük a kutyánkon, azonnal forduljunk az állatorvoshoz.

Hogyan lehet kezelni a csoki mérgezést?
Az állatorvosok támogató terápiát végeznek, valamint elősegítik a hányást. Ezen kívül rövid ideig megfigyelés alatt tarthatják az állatot, hogy más tünetek esetleg jelentkeznek-e.

Hogyan kerüljük el, hogy kiskutyánk csokit egyen?
A legegyszerűbb módja ennek, hogy nem adunk a kedvencünknek csokoládét, illetve nem tartjuk számára elérhető helyen. Állateledel- és kiegészítő boltokban vehetünk különleges, állatok számára készített csokoládét, ha mégis ragaszkodnánk ehhez az élményhez. Figyeljünk arra, hogy a csokipapírokat és a maradékot is jól zárható szemetesbe tegyük, nehogy az éhenkórászok hozzáférjenek valamilyen módon.

Végezetül
Egy felelős kutyatartó tisztában van azzal, hogy mit szabad és mit nem adni az ebeknek és ezzel is elkerüli a véletlen baleseteket az állatorvosnál, amelynek akár komoly következményei is lehetnek.

Forrás: yourdog.co.uk

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.