Jági-tó
Kirándulás

Jági tanösvény, Pilisszentiván

Elérkezett az utolsó nyári hét, amit szabadsággal töltöttünk. Természetesen a programok közül kihagyhatatlan volt a kirándulás, hiszen ez egy csodás kikapcsolódás. Ezúttal a célunk a közeli, Pilisszentiván határától induló Jági tanösvény volt, ahol remekül töltöttünk el kb. 2,5 órát.

A tanösvények több okból is a kedvenceink lettek. Először is általában nem túl hosszúak, nem fárad el túlságosan az ember és sok esetben egy kört írnak le, tehát a kiindulóponthoz érünk vissza. Nem mellesleg, mivel a tanösvények elsősorban oktató, nevelési szándékkal jöttek létre, számtalan játékos elem található a séta során, ami számunkra is mindig érdekes. Végül, de nem utolsó sorban szinte mindegyik ilyen jellegű kirándulásra magunkkal vihetjük a kiskedvencünket és ez most sem volt másképp.

Jági-tanösvény
Jági tanösvény

A Jági tanösvény az előbb említett elemeknek egytől egyig megfelel és plusz pont, hogy sehol sem volt nagyobb emelkedő, illetve lejtő. Az elején kicsit nehézkesen találtuk a jelzést (zöld falevél), de ez inkább arra sarkall minket, hogy jobban tanulmányozzuk a turista utak jelzéseit. Emiatt a második két állomást sikerült valahogy átugranunk, de igazából nem is minden állomásnál volt információs tábla, ezért talán nem is hiányzott annyira. Akik jobban el szeretnének mélyülni a környezet növény- és állatvilágában, azoknak érdemes letölteni a kis füzetet. Ilyen kis füzet más tanösvények esetében is sokszor előfordul, ezért jó, ha előtte rákeresünk.

Jági-tanösvény
Jági tanösvény

A tanösvény során a Kis -és Nagyszénás értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, amely nem mellesleg Európa Diplomás Terület is. Az útvonal érinti a kevésbé ismert Jági-tavat, valamint a Vadász-rétet is. Az első állomáshoz érve egy régi kőfejtő tárul a szemünk elé, amibe a kíváncsi szemek egy kis résen át be is tudnak kukkantani. A tanösvény további megállóin megleshetjük a békákat a tóban, megcsodálhatjuk az akácokat, ráláthatunk a Kis- és Nagyszénásra, illetve tanulmányozhatjuk a Hárs-forrás közeli fákat, vadgyümölcsöket és erdei élőlényeket.

Jági-tanösvény
Jági tanösvény

A mindössze 3,7 km hosszú úton kellemes végigsétálni még a nyári melegben is, hiszen a hatalmas fák tökéletes árnyékot adnak. A séta során figyeljünk arra, hogy a vadak számára bekerített területre is vezet az út, ott mindenképpen meg kell kötni a kutyát, mert bárhol előfordulhatnak pl. vaddisznók.

Jági-tanösvény
Jági tanösvény

Zserbóka nagyon élvezte az egész kirándulást, mint mindig fel-alá rohangált és szaglászott amerre az orra vezetett. Kifejezetten ajánlom kutyások számára. Másokkal is találkoztunk, akik kutyával és gyerekkel indultak útnak. Egyébként mivel egy hétköznap voltunk, csak az elején találkoztunk az előbb említett kis családdal, utána már senkivel sem, szóval egyértelműen egy csendes, pihentető séta volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.