Tiszavirág Ártéri sétaút
Kirándulás

Tiszavirág Ártéri sétaút

Folytatjuk a Tisza-tavi beszámolónkat, mégpedig egy különleges sétaúttal. Ha az ország ezen szegletében járunk, akkor mindenképpen látogassunk el a Tiszaörvényről induló Tiszavirág Ártéri sétaútra, ami kiváló választás, ha kutyával indulunk útnak. A Szabics Kikötőből, egy rövid csónakozással közelíthetjük meg a kiindulópontot, ami már önmagában is egy kellemes élmény.

A nyaralásunk második napján, reggel indultunk el a fentebb említett tanösvény bejárására. Szerencsére a korai órának köszönhetően nem sok emberrel találkoztunk, viszont annál több vérszívó társaságunk akadt. Hála a kezdeti tapasztalatoknak, mi már előre felszerelkeztünk szúnyogriasztó szerrel, de ha nem lett volna nálunk, akkor is tudtunk volt a kikötőben vásárolni némi felár ellenében. Amint megérkeztünk a Szabics kikötőbe, először jegyet kellett váltananunk (felnőtteknek 1300 Ft/fő, diákoknak 900 Ft/fő, kutyának nem kell fizetni) és már indultunk is a kis motoros csónakon a túlpartra.

A tanösvényről röviden annyit kell tudni, hogy kb. 2 km hosszú, egész évben látogatható. A kellemes séta során színes táblák és interaktív feladatok segítenek megismerkedni a Tisza-tó környéki élővilággal.

Tiszavirág Ártéri sétaút süllyedő csónak
Tiszavirág Ártéri sétaút süllyedő csónak

Már a sétaút kezdetén színes, jól látható táblákat fedeztünk fel, amely az ott élő növényekről adott rövid tájékoztatást. Ez végigkísérte az egész utunkat és kellő információval látott el minket a környékről. Ezen kívül egy érdekesség volt az óriáskerék, ami szintén növények és állatok leírását tartalmazta képekkel. Mivel ilyet még korábban nem láttunk, ezért ez igazi újdonság volt. Az élővilág alaposabb megismerését segíti több madármegfigyelő állomás is, ahonna kiváló kilátás nyílt az egész környékre. Arra viszont vigyáznunk kellett, hogy nagyon magasak voltak a lépcsőfokok, ezért Zserbó sokkal lassabban és óvatosabban tudott csak haladni.

Tiszavirág Ártéri sétaút kilátóról lenézve
Tiszavirág Ártéri sétaút kilátóról lenézve

Az információs táblákat olvasva elképzelhettük magunkat halászként, vagy kubikosként, de akár kosár- és gyékényfonásba vagy teknővájásba is kezdhettünk volna. Így egyre közelebb érezhettük magunkat a természethez ebben a különleges ártéri környezetben.

Tulajdonképpen az Ártéri sétaúton belül található a Pákász tanösvény, amelyen a pákászok mesterségével, életével ismerkedhetünk meg egy teljesen különálló, 12 állomásos ösvény során. Itt gumicsizmát húzva, csónakázva, vagyis játszva tanulva nyerhetünk bepillantást ebbe a rég elfeledett mesterségbe a lápos vidéken. Mi ezt inkább kihagytuk, mivel első pillantásra nem tűnt túl kutyabarát megoldásnak, hogy a lápos területen tapicskoljunk, de a vállalkozó kedvűeknek ajánlom, hogy vágjanak bele.

A sétaút végére érve a Göbe belső tóhoz lyukadtunk ki, ahol csókanokra szállva, magunk fedezhettük fel a tavat és a környékét és élvezhettük a nádasok adta árnyékot. Ezt követően ugyanazon az útvonalon jutottunk vissza a kiinduló állomáshoz.

Tiszavirág Ártéri sétaút kilátás
Kilátás a magasból

Összességében, ahogy bármelyik tanösvénytől elvárható, a Tiszavirág Ártéri sétaút játékos módon ismertet meg minket a környező élővilággal és az ahhoz kapcsolható mesterségekkel. Az egyedülálló környezet egy plusz élményt nyújt a látogatók számára és persze az is, hogy a kiskedvencünk is velünk tarthat. Arra érdemes figyelni, hogy végig pórázon vezessük a kutyát, nemcsak azért, mert lépten-nyomon lápos, vizes részbe csobbanhat, ha nem figyelünk, de a nap folyamán sok emberrel is találkozhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.