Szilvásváradi pózolás
Kirándulás

Szilvásvárad és környéke

Szilvásvárad kiváló célpont, ha kutyával tervezünk több napos, tartalmas kirándulást. Budapesttől mindössze kb. 2,5 óra autóútra található, az Északi-Bükk dimbes-dombos területén ez az üdülőhely, ahol több kutyabarát szálláshely és remek sétaútvonalak közül választhatunk.

Mivel mi már korábban jártunk itt, tökéletes ötletnek bizonyult Zserbókával is ellátogatni erre a csodás helyre. A szállásunk a Szalajka Fogadó volt, amit csak ajánlani tudok, hiszen tényleg szívesen látják a négylábú barátainkat. A recepciónál itatótál fogadja a négylábúakat és ha a szálloda éttermében szeretnénk ebédelni, vacsorázni, oda is magunkkal vihetjük a kis kedvenceinket. Mindezek mellett hab a tortán, hogyha masszázsfotel szolgáltatást veszünk igénybe (nekünk ez benne volt a csomagban), oda is magunkkal vihetjük a blökit.

Zserbóka vizes
Zserbóka vizes

Szilvásvárad elsősorban a Szalajka-völgy miatt híres, ami tényleg mesébe illő. Mi először az erdei kisvasúttal mentünk el a végállomásig, ahol a Fátyol-vízesés is található. Zserbóka kezdetben eléggé meg volt rémülve a kisvasúttól, hiszen még sosem ült a kocsin kívül semmilyen járgányban, ráadásul ez nyitott is, de szerintem utána már kifejezetten élvezte a hűs levegőt. Az utolsó állomásnál leszállva egy hatalmas rét tárul az ember szeme elé, a Gloriette-tisztás, ami pont kiváló arra, hogy egy kicsit szabadon engedjük a kutyát, hogy levezesse az esetlegesen a kisvasutazás során keletkezett feszültséget. Innen sétáltunk el a vízesés felé, persze Zserbóka teljesen odavolt a víztől, mint mindig. Ezt követően folytattuk az utat vissza a kiindulópontig. A teljes út a Gloriette-tisztástól az erdei vasút kezdő állomásáig kb. 3 km, ami egy nagyon kellemes, árnyékos, jól kiépített útvonal. Sokan bicikliznek is itt és a kerékpáros útvonalakat külön jelzik, így érdemes azt is belekalkulálni (bicikli kölcsönző is van a bejáratnál), ha van rá lehetőség. Útközben ehetünk pisztrángot, rétest, vagy akár fagyizhatunk egy finomat, mindegyiket csak ajánlani tudom.

A Gloriette-tisztástól kb. 20 perc sétával elérhető az Istállóskői-barlang, de sajnos eddig nekünk egyszer sem sikerült eljutnunk ide, mert mindig le volt zárva az időjárás miatt. Reméljük egyszer erre is sor kerül majd.

Szilvásvárad még a lótenyésztésről híres, hiszen a közelben, Csipkéskúton található a lipicai ménes, amelyet már évszázadok óta tenyésztenek és nevelnek. Mi ezt kutyával inkább kihagytuk.

A közelben található érdekesség kb. 7 km-re Bélapátfalván, egy román stílusú ciszterci apátság temploma. Egy nagyon hangulatos köves sétaúton közelíthető meg, melynek mindkét oldalán egy kőből épült csatorna vezeti el a vizet. Magát a templomot kutyával is nyugodtan körbe tudjuk sétálni, nekünk nagyon tetszett.

Igaz, hogy az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, lévén még csak május volt és elég sokat esett az eső, de nem szerettünk volna ölbe tett kézzel, kutyával a szállodai szobában ülni, ezért még valami látnivaló után kutattunk, mígnem eljutottunk a Szeleta-barlanghoz, amelyet Felsőhámorról indulva tudtunk megközelíteni egy túraösvényen. Nagyon nagy élmény volt, pláne, hogy a csúszós, meredek út igazi kihívást jelentett. A végeredmény pedig igazán megérte: egy meghökkentően nagy barlangkomplexumot fedezhettünk fel. Szerintem Zserbó is nagyon élvezte, persze őt a szitáló eső egyáltalán nem zavarta, minket annál inkább, mert nagyon csúszott a talaj és néha, amikor meg kellett őt kötni, síeltünk a vizes úton.

Érdemes egy kis barangolásra indulni a közeli Lillafüredre is, ahol nagyon hangulatos a tavacska, amin csónakázni is lehet. Azt sajnos biztosra nem tudom, hogy kutyával is lehetséges-e a csónakázás, de nem tartom kizártnak.

Még két dolgot javasolnék, ha ezen a környéken jár az ember. Az egyik, hogy oda- vagy visszafele érdemes beiktatni Egerben a Szépasszonyvölgyet is, már csak a kiváló borok miatt. A másik, hogy Miskolc sincs olyan távol, ahol a főtéren több, kutyabarát fagyizó, kávézó is fogadja a vendégeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.