Zserbóka legkedvesebb játéka - milyen kellékek szükségesek egy kutya érkezésénél
Egyéb,  Hasznos tippek

Milyen kellékek szükségesek egy kiskutya érkezéséhez?

Egy csöppség érkezése mindig felhőtlen örömöt ígér azoknak, akik eldöntötték, hogy elköteleződnek egy kisállat mellett. A kezdeti kérdéseket követően – milyen fajtát válasszunk, honnan szerezzük be a kiskutyát, mi legyen a neve, hol legyen otthon a helye és még sorolhatnám – el kell gondolkoznunk azon, hogy milyen felszerelésekkel várjuk az új családtagot.

Természetesen Zserbóka érkezését megelőzően nálunk is felmerült ez a kérdés, de szerencsére könnyen megoldható „problémával” álltunk szemben, mivel mindig is volt kutya a közelemben, nagyjából tudtam, hogy mire is lehet majd szüksége.

Az egyik alapvető dolog a fekhely. A szakértők egyenesen azt mondják, hogy érdemes egy kennelt beszerezni, ahol a kutya mindig otthon érezheti magát, pontosabban ahol senki nem zavarja és ahol bármikor békésen pihenhet. Mi nem ezt a megoldást választottuk, mivel elég kicsi a lakás és természetesen a kennelnek az eb méretéhez is igazodnia kell. Ehelyett egy puha, kör alakú párnát vettünk neki, ami bármelyik szakboltban beszerezhető, százféle variációban. Ez el is nyerte Zserbóka tetszését, habár manapság már inkább a babzsákfotel szerelmese. A párnát egyébként nyugodtan kiválthatjuk akár egy takaróval/pléddel is. Egyes kutyák imádnak a helyükön aludni, heverészni, míg mások rá se hederítenek, ezt már csak a tapasztalat tudja megmondani.

A következő dolog, amire mindenképpen szükségünk lesz, az egy itató- és etetőtál. Ezekből is számtalan fajta és méret létezik. Nekünk leginkább a fém tálak váltak be és azok közül is az, amelyik mágneses, tehát van hozzá egy alátét, ami meggátolja a csúszkálásban. Szerintem ez nagyon hasznos, mert a mohóbb jószágok hajlamosak ide-oda tologatni a táljukat. Létezik habzsolás gátló etetőtál is, mi is rendelkezünk egy ilyennel, azonban azért nem használjuk, mert Zserbóka nagyon nehezen tudja megszerezni belőle a kis élelmét, így mindig megsajnáltuk és végül lemondtunk róla. Létezik külön spánielek számára készült etetőtál is, ami magasított, így a fülei nem lógnak bele az ételbe. Őszintén szólva erre sincs nagyon szükségünk és ráadásul irracionálisan magas az ára.

A kutyák imádnak játszani, így feltétlenül szerezzünk be pár fajta játékot a kiskutya érkezése előtt. Megszámlálhatatlan féle játék közül válogathatunk: a különféle labdáktól kezdve, a műanyag csonton keresztül a mindenféle plüssállat figurákig. Labdát mindenképpen szerezzünk be. Kiskutyának érdemes kisebb méretben, aztán ahogy növöget, lecserélhetjük nagyobb méretűre. Nálunk a kutyáknál a gumi csirkék mindig sikerrel járnak. Egyetlen hátulütőjük, hogy sípolnak, de ez kiszerelhető belőlük. Megtalálható a boltokban malac is, ami röfög, de ez szerintem már kicsit ízléstelen. Zserbóka kedvenc játéka pedig a plüss macija, ami kicsi korától kezdve mellette van. Megdöbbentően strapabíró ez a maci, hiszen közel három év alatt csak a két fülét veszítette el és még mindig jó állapotban van. Amit javaslok még kifejezetten kiskutyáknak, hogy valamilyen olyan játékot szerezzünk be, ami figyelemfelkeltő. Leginkább itt pattogó játékra gondolok, például valamilyen kongra, mert ezzel gyorsabban taníthatók.

Akármilyen fajtájú kutyát is választ az ember, kutyafésűre is szükség lesz. Ebből is számtalan változatot kipróbáltunk, de leginkább egy sűrű fogú fésű jött be a spániel szőrre. A rövidebb szőrű kutyáknak érdemesebb egyszerűbb, inkább trimmelésre alkalmas fésűt beszerezni, például a labradoroknak kiváló a Furminátor, amely egyébként több méretben is kapható.

Utoljára hagytam még egy nagyon fontos kérdést: a nyakörv és póráz kérdése. Annyiféle változattal találkozik ma az ember, hogy hihetetlenül nehéz választani, hogy melyik megfelelő a kutyánk számára. A nyakörv vagy hám tekintetében azt kell eldöntenünk, hogy éppen milyen céllal megyünk sétálni. Amennyiben csak egy mindennapi levegőzésre indulunk, érdemesebb a nyakörvet választanunk, mivel azzal sokkal egyszerűbb irányítani, korrigálni a négylábút. Ezzel szemben a hám inkább arra való, hogy húzzon a kutya, vagyis erőt fejtsen ki, így ez inkább egy hosszabb kirándulásra alkalmas. Mi a mindennapokban mindezek alapján a nyakörvet használjuk Zserbókával, bár volt időszak, amikor a népszerű Julius-K9 hám volt a megszokott, de ezt ma már csak kiruccanások során vesszük elő. Úgy gondolom, hogy nem meglepetés, ha azt mondom, hogy kutyafüggő, hogy milyen pórázt érdemes használni. Választhatunk rövidebb, hosszab, de akár flexi pórázt, szerintem ebben is az dönt, hogy éppen mi a cél.

További dolgok, amik még jól jöhetnek:

  • kutyapelenka,
  • kullancs csipesz,
  • sampon,
  • külön törülköző a kutyának,
  • biléta,
  • világítós biléta nyakörvre.

Összességében láthatjuk, hogy több minden beszerzésére szükség van, mielőtt hazavisszük a kiskutyát. Szerencsére ma már rengeteg bolt és webshop a rendelkezésünkre áll, hogy kedvünkre válogassunk a jobbnál jobb, szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb kutyakellékek között.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.